Министарство одбране Републике Србије
 
30.10.2023.

Састанак државног секретара Старовића са замеником министра националне одбране и ветерана Конга Авотом



Државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић састао се данас са замеником министра националне одбране и ветерана Демократске Републике Конго Самијем Адубанго Авотом.

Том приликом, потписан је Споразум између Владе Републике Србије и Владе Демократске Републике Конго о сарадњи у области одбране.

Државни секретар Старовић истакао је да је Демократска Република Конго географски удаљена од Републике Србије, али да је то земља која активно подржава Србију у борби за заштиту њеног територијалног интегритета и суверенитета.

- Данас је велики и важан дан како за Републику Србију, тако и за Демократску Републику Конго. Потписивањем овог Споразума о сарадњи у области одбране ми смо традиционално добре пријатељске односе наша два народа подигли на један квалитативно виши ниво. Пред нама је даља операционализација и реализација одредаба овог Споразума, усудићу се да кажем, још важнији задатак – нагласио је државни секретар Старовић.

Он је истакао да, стога, са великом радошћу и оптимизмом гледа у наставак посете те делегације током наредних дана.

Након потписивања споразума заменик министра националне одбране и ветерана Конга Авото захвалио је српској страни на гостопримству и истакао значај сарадње две земље.

- Потписивање споразума о сарадњи у области одбране јесте начин ка конкретизовању  партнерства две земље. У контексту одбране која нас данас уједињује, желим да нагласим да ДР Конго и Република Србија имају пријатељске односе и изврсну сарадњу. Поздрављам напоре и ангажман надлежних органа наше две земље које су одлучиле да потврде овај наш однос потписивањем Споразума о сарадњи у области одбране који смо данас конкретизовали - истакао је заменик министра националне одбране и ветерана Конга.

Државни секретар Старовић и заменик министра Авото изразили су очекивања да ће две земље у наредном периоду успоставити и подићи сарадњу у области одбране на виши ниво, као и сарадњу у свим другим областима од заједничког интереса.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
30.10.2023
mp4 (46,73 MB)
Изјава државног секретара Старовића
30.10.2023
mp4 (89,68 MB)
Изјава заменика министра националне одбране и ветерана Конга Авота
30.10.2023
mp4 (58,2 MB)
Састанак