Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
30.10.2023.

Sastanak državnog sekretara Starovića sa zamenikom ministra nacionalne odbrane i veterana Konga Avotom



Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović sastao se danas sa zamenikom ministra nacionalne odbrane i veterana Demokratske Republike Kongo Samijem Adubango Avotom.

Tom prilikom, potpisan je Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Demokratske Republike Kongo o saradnji u oblasti odbrane.

Državni sekretar Starović istakao je da je Demokratska Republika Kongo geografski udaljena od Republike Srbije, ali da je to zemlja koja aktivno podržava Srbiju u borbi za zaštitu njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

- Danas je veliki i važan dan kako za Republiku Srbiju, tako i za Demokratsku Republiku Kongo. Potpisivanjem ovog Sporazuma o saradnji u oblasti odbrane mi smo tradicionalno dobre prijateljske odnose naša dva naroda podigli na jedan kvalitativno viši nivo. Pred nama je dalja operacionalizacija i realizacija odredaba ovog Sporazuma, usudiću se da kažem, još važniji zadatak – naglasio je državni sekretar Starović.

On je istakao da, stoga, sa velikom radošću i optimizmom gleda u nastavak posete te delegacije tokom narednih dana.

Nakon potpisivanja sporazuma zamenik ministra nacionalne odbrane i veterana Konga Avoto zahvalio je srpskoj strani na gostoprimstvu i istakao značaj saradnje dve zemlje.

- Potpisivanje sporazuma o saradnji u oblasti odbrane jeste način ka konkretizovanju  partnerstva dve zemlje. U kontekstu odbrane koja nas danas ujedinjuje, želim da naglasim da DR Kongo i Republika Srbija imaju prijateljske odnose i izvrsnu saradnju. Pozdravljam napore i angažman nadležnih organa naše dve zemlje koje su odlučile da potvrde ovaj naš odnos potpisivanjem Sporazuma o saradnji u oblasti odbrane koji smo danas konkretizovali - istakao je zamenik ministra nacionalne odbrane i veterana Konga.

Državni sekretar Starović i zamenik ministra Avoto izrazili su očekivanja da će dve zemlje u narednom periodu uspostaviti i podići saradnju u oblasti odbrane na viši nivo, kao i saradnju u svim drugim oblastima od zajedničkog interesa.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
30.10.2023
mp4 (46,73 MB)
Izjava državnog sekretara Starovića
30.10.2023
mp4 (89,68 MB)
Izjava zamenika ministra nacionalne odbrane i veterana Konga Avota
30.10.2023
mp4 (58,2 MB)
Sastanak