Министарство одбране Републике Србије
 
15.09.2023.

Обележен Дан српског јединства, слободе и националне заставе



Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, присуствовао је данас централној свечаности поводом обележавања Дана српског јединства, слободе и националне заставе у нишкој Спортској хали “Чаир”.

Свечаности су присуствовали потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.

Обраћајући се окупљенима, председник Вучић рекао је да морамо да чувамо своју земљу и да мислимо не само на оно што је данас, већ и на оно што долази у будућности.

- Поносан сам на празник који данас светкујемо. Заједнички смо одлуку о том празнику донели Република Српска и ми, председник Додик и ми. Донели смо ту одлуку, јер ми Срби смо увек умели да се разједињујемо, да себи погрде измишљамо или да лако туђе увреде и погрде прихватамо – рекао је председник Вучић.

Председник Вучић нагласио је да се у Црној Гори не дозвољава Србима да буду на власти зато што нису довољно уверљиви у закљињању да ће се борити против Београда, Москве и да нису довољно уверљиви у томе да и даље не воле Косово и Метохију, да и даље не сматрају Косово и Метохију делом Републике Србије.

- Тако вам је свуда. Кажу: „Ми волимо Србе, али оне који не воле Београд, оне који не воле Србију“. То су нам радили још од Павелића и пре Павелића. Имали сте ви доктора Бесаровића потпредседника усташке владе и министра здравља који је у Павелићу бога видео и то је био представник српског народа. Данас би да нам измишљају такве представнике свуда по региону. Само је важна једна ствар, да тај Србин не буде Србин, да се тај Србин јасно одриче свог Београда и свог српства и да вам говори да је у ствари прави Србин онај који мрзи Београд, онај који мрзи Србију и који мрзи српску уједињујућу политику, већ да будемо расцепкани, на хиљаду места, да немамо исти језик, да немамо иста имена и презимена и да немамо исту заставу. Можемо да живимо у много земаља, али имамо једну једину националну заставу црвено, плаво, белу тробојку, имамо своје српско име и презиме, имамо свој род којег се не стидимо - истакао је председник Вучић.

Председник је рекао да Срби морају бити свесни да за њих нема правде и да је дуго неће ни бити.

- Кад нас оптужују да правимо велику Србију, а лажу, ћуте сви као заливени. Годину и по дана од како је почео рат у Украјини, објавили су хиљаде текстова, хиљаде прилога направили о томе како ће Срби да нападају по региону, како ће да праве велику Србију, српски свет, како ће да зарате са свима. А са ким смо заратили? На Косову и Метохији ни са ким, за све то не постоји једно „извини“, за нас је „никад извини“ – напоменуо је председник.

Он је додао да на Косову и Метохији нема ниједног рањеног Албанца, али да има седморица рањених Срба, од тога двоје деце.

- И ко је крив? Или обе стране или Срби. Мислите да ће то да се промени ускоро? Неће. Неће, као што ми у Србији, макар били у свему успешнији, макар најбрже напредовали, увек ћемо да будемо реметилачки фактор и из још једног разлога многима у свету. Да вам објасним зашто. То је оно што данас славимо. Они не разумеју са колико поноса, части и љубави ми ту реч славимо. Значење тог појма славимо, а то је слобода,  макар били једино острво у Европи слободе, оне слободе која значи да сами доносимо своје одлуке, да сами чувамо своје небо, да сами бранимо своју земљу, да сами штитимо свој народ – ми ћемо тиме да се поносимо!  - нагласио је председник Вучић.

Председник Републике је истакао да је Србија поносна на своју слободу и да туђин никада неће одлучивати у нашој земљи.

- Прошло је време када сте имали послушнике на власти који су испуњавали ваше налоге. Ми данас испуњавамо налоге свог народа, налоге наших грађана. Испуњавамо налоге оних који желе да виде своју децу у будућности овде у Нишу или било којем другом делу наше Србије – нагласио је председник.

Председник Вучић посебно је захвалио припадницима нашег народа који данас носе српску тробојку и тамо где је није лако носити.

- И када нам кажу одреците се Косова и Метохије, када нам кажу одреците се ваших права, а то кажу сваки дан суштински, а ми им кажемо „Како да се одрекнемо свог имена и презимена? Како да се одрекнемо своје деце, своје будућности? Како да се одрекнемо свога рода?" Нећемо и нема те цене коју нећемо да платимо да своју слободу, своје име и презиме и своју тробојку сачувамо. Чувати српску заставу у сваком рату била је највећа част и највећи понос. Могли су да нам заузму положаје, могли су да нам узму територију читаве земље, све су могли, али да отму црвено, плаво, белу тробојку нису могли никада. Она је наша дика. Наша тробојна застава је наш понос, иза ње стојимо, уз њу се радујемо – казао је председник Вучић.

На крају данашњег обраћања, председник је захвалио свима који воле Србију.

- Хвала вам на томе што волите Србију, што волите и љубите нашу српску тробојку и хвала вам што никада никоме више нећемо дозволити да сломи српски дух и српско јединство. Доста смо  ми Срби давали свима другима, доста смо испаштали због тога. Време је да се ми повезујемо и није важно у колико држава и нису границе те које могу да нам одузму ни језик, ни заставу, ни писмо, ни припадност истом роду. Нека живи српски народ! Нека живе грађани Србије! Нека живи наша тробојна застава! Нека живи Србија! Живела Српска! – рекао је председник Вучић.

Осврнувши се на значај празника који се данас обележава, Његова Светост Патријарх Српски Порфирије у својој беседи истакао је да данас овај празник прославаљају они који живе у Републици Србији и Републици Српској, са другим саплеменицима у Црној Гори, Хрватској, Македонији и где год да живе.

- То значи да јединство о којем говоримо јесте јединство Срба Републике Српске и Републике Србије, али се не ограничава само на ове географске међе, ни просторне границе. Оно нема ни временске оквире, јер није ограничено само савременим тренутком, него је дијахроно, протеже се кроз историју. Ми, православни хришћани смо кроз молитву, љубав, кроз нашу културну баштину и дивну традицију у јединству са свим нашим прецима који су имали безграничну саможртвену љубав према свом народу, према својој цркви и држави, према истини, правди и слободи – истакао је патријарх Порфирије.

Председник Републике Српске Милорад Додик нагласио је да он не припада босанским Србима, већ припада јединственом, непоколебљивом српском народу који живи на овим просторима.

- Желе да разбију наше национално јединство, да наше национално јединство покоре, да ми признамо и дамо све оно што имамо да би се некоме допали – нагласио је председник Додик подсећајући на велика страдања српског народа.

Према његовим речима, има оних који не дају да Срби на овим просторима остваре оно што ми данас обележавамо – наше национално јединство, нашу слободу и нашу националну заставу.

- Историја је дуг процес, али мислим да смо успели у једноме - да овладамо својом садашњошћу, да смо свесни своје прошлости и само тако можемо да имамо своју будућност на прави начин – истакао је председник Додик.

Данашњој свечаности присуствовали су чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба Војске Србије.

Дан српског јединства, слободе и националне заставе први пут је прослављен 2021. године на дан када је почео пробој Солунског фронта 1918. године, а на основу одлуке влада Републике Србије и Републике Српске о заједничком обележавању овог датума.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
15.09.2023
mp4 (535,28 MB)
Обраћање председника Вучића
15.09.2023
mp4 (133,82 MB)
Свечаност