Министарство одбране Републике Србије
 
04.09.2023.

Саопштење



Тврдња представника Војног синдиката Србије да у претходном периоду ништа није урађено на побољшању услова рада и положаја професионалних припадника Војске Србије је једном речју – апсурдна. Војска је током претходних десетак година у сваком погледу напредовала и то је видљиво свакоме ко то жели да види.

Добро је познато да у Војсци Србије и свим другим војскама света влада принцип субординације и једностарешинства. Надређени има право да командује и руководи по закону и Правилу службе, има право да процени и оцени квалитет рада својих потчињених и за све то сноси одговорност. Наводи да се професионалним војницима не продужавају уговори због самовоље команданата представљају неистину. То се дешавало само онима који не испуњавају захтеве службе и чине повреде војне дисциплине што је добро познато свим њиховим колегама.

Опрема коју носе војници на обуци, а која се види на фотографијама објављеним на сајтовима Министарства одбране и Војске Србије, премда није нова, исправна је и функционална. Начело економије снага и средстава при организовању обуке налаже да се у те сврхе, нарочито на почетним нивоима, користи стара опрема. Војници који успешно заврше обуку и ступе у професионалну војну службу добијају наоружање и опрему у складу са природом дужности коју обављају и са њом настављају обуку. Чак су и будући припадници специјалних јединица, које располажу најмодернијим наоружањем и опремом, током селективне обуке носили стару опрему и униформе. Међутим, Војни синдикат будућим кандидатима свесно подмеће лажне интерпретације фотографија иако су оне јавности доступне на званичним сајтовима.

У вези са оптужбом Војног синдиката о, како то они називају – „инфо служби“ Министарства одбране, указујемо на чињеницу да ставови који се износе у саопштењима јесу званични ставови Министарства одбране.

Упркос злонамерним континуираним напорима да се млади људи који виде будућност у редовима Војске Србије наведу да одустану од те часне и племените намере, Министарство одбране ће наставити да на истинит и објективан начин промовише војни позив и институцију која ужива највеће поверење грађана наше земље.