Министарство одбране Републике Србије
 
07.06.2023.

Почетак обуке нове генерације војника на служењу војног рока



У центрима Команде за обуку у Сомбору, Ваљеву и Лесковцу данас је започела обука војника на служењу војног рока који су у редове Војске Србије ступили почетком овог месеца.

Војници су претходних дана прошли период прилагођавања, упознали се са основним правилима живота и рада у Војсци Србије и спремно дочекују период интензивног обучавања.

У наредних месец и по дана они ће се, у центрима за основну обуку, тежишно оспособљавати за руковање личним наоружањем и опремом и извођење основних тактичких радњи и поступака у борби, истовремено подижући ниво своје опште физичке припремљености.

Потом следи индивидуална специјалистичка обука за војничке дужности у оквиру рода односно службе, да би други период служења војног рока војници провели у јединицама Војске Србије на оспособљавању за реализацију колективних задатака.

Tоком служења војног рока заинтересовани војници се могу пријавити за пријем у професионалну војну службу, како би благовремено прошли прописану процедуру и стекли услове да одмах по завршетку војног рока стану у строј професионалних припадника Војске Србије.
photoФОТОГАЛЕРИЈА