Министарство одбране Републике Србије
 
05.06.2023.

Обука инструктора за хуманитарно разминирање



У сарадњи са Европском командом Оружаних снага Сједињених Америчких Држава  у касарни „Ратко Павловић Ћићко“ у Прокупљу реализовано је оспособљавање припадника Војске Србије за инструкторе обуке у области разминирања и уклањања неексплодираних убојних средстава.

Обуку су похађали припадници рода инжињерије из Копнене војске и Ратног ваздухопловства и ПВО који су успешно завршили први циклус обучавања по међународним стандардима и стекли звање инструктора обуке првог нивоа у области хуманитарног разминирања.

Њима су кроз предавања, дискусије, размену искустава и практичан рад на полигонима представљени савремени трендови у тактици борбе против неексплодираних и импровизованих експлозивних средстава у урбаној средини, са тежиштем на идентификацији, безбедном померању са дистанце и контролисаном уништавању.

Сви припадници Војске Србије су успешно савладали предвиђене садржаје обучавања и добили звање техничара другог нивоа. Сертификовање и обуку су као и у претходном циклусу спровели инструктори из Европске команде Оружаних снага САД, а реализацијом ове активности унапређене су способности Војске Србије за обучавање сопствених снага за борбу против импровизованих експлозивних направа.

Војска Србије са Европском командом Оружаних снага САД остварује успешну сарадњу у бројним областима у којима је препознат заједнички интерес, чиме се осим унапређења способности и интероперабилности јединица доприноси и развоју укупних односа Републике Србије са САД.
photoФОТОГАЛЕРИЈА