Министарство одбране Републике Србије
 
20.05.2023.

Одржан јубиларни 25. Меморијал „Горан Остојић“



Јубиларни 25. Меморијал „Горан Остојић“ у част легендарног команданта 63. падобранске бригаде потпуковника Горана Остојића, који је херојски дао живот бранећи своју земљу 1998. године, одржан је данас у Јагодини.

Меморијалу су присуствовали помоћник министра одбране за људске ресурсе Синиша Радовић, представници Министарства одбране и Војске Србије, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, припадници 63. падобранске бригаде и Удружења ветерана 63. падобранске бригаде, наставници и ђаци јагодинске основне школе која је име добила по потпуковнику Остојићу и бројни гости.
 
Традиционално, Меморијал „Горан Остојић“ организује Удружење ветерана 63. падобранске бригаде на чијем челу је пуковник у пензији Видоје Ковачевић.

На почетку Меморијала, припадници 63. падобранске бригаде извели су демо скокове у школском дворишту Основне школе „Горан Остојић“. Падобранци су носили заставе Републике Србије, 63. падобранске бригаде и заставу посвећену Александру Раковићу, који је погинуо 9. маја 1999. у месту Чабрат код Ђаковице.
 
У наставку данашње манифестације, делегација Министарства одбране, коју је предводио помоћник министра одбране Радовић, положила је венац код спомен-бисте потпуковнику Остојићу у холу школе „Горан Остојић“, а венце су положили и чланови породице, делегације Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, 63. падобранске бригаде, Удружења ветерана 63. падобранске бригаде и друге институције и удружења.

У склопу Меморијала, гости су обишли изложбу ликовних радова ученика наведене основне школе и присуствовали Свечаној академији. Јубиларни Меморијал биће завршен наредног дана такмичењем у каратеу.
 
Потпуковник Горан Остојић рођен је 1962. године у Бачком Добром Пољу. Погинуо је 28. јула 1998. у рејону Јуничких планина командујући јединицама 63. падобранске бригаде у спречавању илегалног наоружавања терористичких снага и њихово убацивање из Албаније на Косово и Метохију. 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА