Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
20.05.2023.

Održan jubilarni 25. Memorijal „Goran Ostojić“



Jubilarni 25. Memorijal „Goran Ostojić“ u čast legendarnog komandanta 63. padobranske brigade potpukovnika Gorana Ostojića, koji je herojski dao život braneći svoju zemlju 1998. godine, održan je danas u Jagodini.

Memorijalu su prisustvovali pomoćnik ministra odbrane za ljudske resurse Siniša Radović, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, pripadnici 63. padobranske brigade i Udruženja veterana 63. padobranske brigade, nastavnici i đaci jagodinske osnovne škole koja je ime dobila po potpukovniku Ostojiću i brojni gosti.
 
Tradicionalno, Memorijal „Goran Ostojić“ organizuje Udruženje veterana 63. padobranske brigade na čijem čelu je pukovnik u penziji Vidoje Kovačević.

Na početku Memorijala, pripadnici 63. padobranske brigade izveli su demo skokove u školskom dvorištu Osnovne škole „Goran Ostojić“. Padobranci su nosili zastave Republike Srbije, 63. padobranske brigade i zastavu posvećenu Aleksandru Rakoviću, koji je poginuo 9. maja 1999. u mestu Čabrat kod Đakovice.
 
U nastavku današnje manifestacije, delegacija Ministarstva odbrane, koju je predvodio pomoćnik ministra odbrane Radović, položila je venac kod spomen-biste potpukovniku Ostojiću u holu škole „Goran Ostojić“, a vence su položili i članovi porodice, delegacije Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, 63. padobranske brigade, Udruženja veterana 63. padobranske brigade i druge institucije i udruženja.

U sklopu Memorijala, gosti su obišli izložbu likovnih radova učenika navedene osnovne škole i prisustvovali Svečanoj akademiji. Jubilarni Memorijal biće završen narednog dana takmičenjem u karateu.
 
Potpukovnik Goran Ostojić rođen je 1962. godine u Bačkom Dobrom Polju. Poginuo je 28. jula 1998. u rejonu Juničkih planina komandujući jedinicama 63. padobranske brigade u sprečavanju ilegalnog naoružavanja terorističkih snaga i njihovo ubacivanje iz Albanije na Kosovo i Metohiju. 
 
photoFOTOGALERIJA