Министарство одбране Републике Србије
 
19.05.2023.

Обележен Дан Војне гимназије



Дан Војне гимназије и 53 године постојања те образовне установе данас су свечано обележени у кино-сали те институције. Свечаности је присуствовао начелник Војне академије пуковник ванредни проф. др Срђан Благојевић.

Дан Војне гимназије честитали су потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић и ректор Универзитета одбране бригадни генерал проф. др Бобан Ђоровић.

Начелник Војне гимназије капетан бојног брода Мирослав Ћитић у свом обраћању говорио је о њеном историјату и нагласио да је основана давне 1970. године с циљем да „васпитава, школује, припрема и мотивише кадар за наставак школовања у војним академијама”.

- Данас сведочимо 53. години постојања ове војне образовне установе која је одувек била препознатљива као прва карика ланца војног образовања. Наше јединство и разумевање заснива се првенствено на историјским традицијама, а наши најбољи амбасадори су наши ученици. На свим нивоима такмичења у протеклих годину дана они су показали да су наше најлепше лице – рекао је капетан бојног брода Ћитић.

Он је истакао да је Војна гимназија „место одакле се креће у стројеве кадета Војне академије”.

- У клупама Војне гимназије седе одабрани, они који су се за то место борили и часно га заслужили. Част је наша водиља и настојимо да је од првог дана уградимо у наш систем образовања, јер на темељима овог здања одраста младост и будући официри Војске Србије – нагласио је начелник Војне гимназије.

На данашњој свечаности уручене су захвалнице заслужним појединцима за допринос у раду Војне гимназије и додељене похвале и награде најбољим ученицима.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
19.05.2023
mp4 (132,09 MB)
Свечаност