Министарство одбране Републике Србије
 
15.05.2023.

Обележен Дан правне службе



Свечаност поводом обележавања Дана правне службе и 159 година њеног постојања одржана је у хотелу "Бреза" у Врњачкој Бањи.
 
Честитајући празник, в.д. секретара Министарства одбране Небојша Николић, у свом обраћању осврнуо се на резултате рада припадника Правне службе између два празника.
 
Како је истакао, у години за нама, пре свега треба нагласити сложен и одговоран рад на нормативној делатности и рад на прописима највишег ранга, међу којима су и нови Закон о здравственој заштити и здравственом осигурању војних осигураника, измене и допуне Закона о Војсци Србије, као и нацрт новог Закона о војном образовању.
 
Он је, такође, изразио посебно задовољство због присуства великог броја младих официра правне службе на тој свечаности, што је сигуран знак да ће дуга традиција те службе у Војсци Србије бити настављена.
 
Свечаности која је окупила припаднике Правне службе Министарства одбране и Војске Србије, присуствовали су државни секретар у Министарству одбране Миле Јелић, шеф Кабинета министра одбране бригадни генерал Горан Момчиловић, као и представници организационих јединица Министарства одбране и Војске Србије.
 
У оквиру обележавања Дана правне службе, организован је и обилазак манастира Жича и Љубостиња.
 
Правна служба свој дан обележава у знак сећања на 10. мај 1864. године када је у Кнежевини Србији за време владавине кнеза Михаила Обреновића, у складу са савременим тенденцијама тадашње Европе, донет први Војни судски законик којим су били уређени организација и поступак војних судова у редовном и ванредном стању.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА