Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
15.05.2023.

Obeležen Dan pravne službe



Svečanost povodom obeležavanja Dana pravne službe i 159 godina njenog postojanja održana je u hotelu "Breza" u Vrnjačkoj Banji.
 
Čestitajući praznik, v.d. sekretara Ministarstva odbrane Nebojša Nikolić, u svom obraćanju osvrnuo se na rezultate rada pripadnika Pravne službe između dva praznika.
 
Kako je istakao, u godini za nama, pre svega treba naglasiti složen i odgovoran rad na normativnoj delatnosti i rad na propisima najvišeg ranga, među kojima su i novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenom osiguranju vojnih osiguranika, izmene i dopune Zakona o Vojsci Srbije, kao i nacrt novog Zakona o vojnom obrazovanju.
 
On je, takođe, izrazio posebno zadovoljstvo zbog prisustva velikog broja mladih oficira pravne službe na toj svečanosti, što je siguran znak da će duga tradicija te službe u Vojsci Srbije biti nastavljena.
 
Svečanosti koja je okupila pripadnike Pravne službe Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, prisustvovali su državni sekretar u Ministarstvu odbrane Mile Jelić, šef Kabineta ministra odbrane brigadni general Goran Momčilović, kao i predstavnici organizacionih jedinica Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.
 
U okviru obeležavanja Dana pravne službe, organizovan je i obilazak manastira Žiča i Ljubostinja.
 
Pravna služba svoj dan obeležava u znak sećanja na 10. maj 1864. godine kada je u Kneževini Srbiji za vreme vladavine kneza Mihaila Obrenovića, u skladu sa savremenim tendencijama tadašnje Evrope, donet prvi Vojni sudski zakonik kojim su bili uređeni organizacija i postupak vojnih sudova u redovnom i vanrednom stanju.
 
photoFOTOGALERIJA