Министарство одбране Републике Србије
 
09.05.2023.

Стручна обука овлашћених лица субјеката планирања одбране



Стручна обука овлашћених лица субјеката планирања одбране, у организацији Управе за обавезе одбране Сектора за људске ресурсе, започела је данас у Дому Гарде на Топчидеру.

Циљ стручне обуке је стицање и проширивање теоријских и практичних знања лица која обављају послове организовања, планирања и спровођења припрема за одбрану у субјектима планирања одбране. На овај начин полазници се оспособљавају за практичну примену законских и подзаконских прописа за послове планирања припрема за одбрану.

Обуци су, поред осталих, присуствовали из Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог државни секретар др Иван Бошњак, помоћник министра Нина Митић и вршилац дужности помоћника министра Биљана Марковић, као и државни секретар из Министарства за бригу о породици и демографију Мирко Јанић.

Помоћник министра одбране за људске ресурсе Синиша Радовић истакао је да је оспособљавање овлашћених субјеката основни предуслов за успешно планирање одбране.

- Безбедно окружење је све сложеније и захтева потпуну посвећеност. У временима која долазе, војни одговор неће бити једини потребан одговор, а измењена природа изазова, ризика и претњи намеће обавезе квалитетног планирања цивилне одбране, на свим нивоима. Комплементарним одговором, војне и цивилне одбране градимо капацитете за ефикасну одбрану Републике Србије и заштиту њених националних интереса – рекао је помоћник министра Радовић и додао да, иако су Министарство одбране и Војска Србије носиоци овог задатка, само уз укључивање свих институција, органа, организација и локалних самоуправа држава може да одговори свим изазовима.

Помоћник министра Радовић нагласио је да је Управа за обавезе одбране, као носилац задатка, много тога урадила у претходним годинама и да је спремна за време које долази.

- Очекујемо да овај нови модел обуке за који се определио Сектор за људске ресурсе, који се организује други пут, донесе добре резултате, да пружи свеобухватне информације и да сви који до сада нису прописно израдили документа из ове области, имају прилику да их дораде. Добићете неопходна знања и информације и стећи вештине потребне за оптимално планирање одбране, уз прилику да међусобно размените досадашња позитивна искуства – истакао је помоћник министра Радовић.

Општу и стручно-специјалистичку обуку реализују стручни предавачи из организацијских целина Министарства одбране, Министарства унутрашњих послова и Министарства државне управе и локалне самоуправе.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА