Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
09.05.2023.

Stručna obuka ovlašćenih lica subjekata planiranja odbrane



Stručna obuka ovlašćenih lica subjekata planiranja odbrane, u organizaciji Uprave za obaveze odbrane Sektora za ljudske resurse, započela je danas u Domu Garde na Topčideru.

Cilj stručne obuke je sticanje i proširivanje teorijskih i praktičnih znanja lica koja obavljaju poslove organizovanja, planiranja i sprovođenja priprema za odbranu u subjektima planiranja odbrane. Na ovaj način polaznici se osposobljavaju za praktičnu primenu zakonskih i podzakonskih propisa za poslove planiranja priprema za odbranu.

Obuci su, pored ostalih, prisustvovali iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog državni sekretar dr Ivan Bošnjak, pomoćnik ministra Nina Mitić i vršilac dužnosti pomoćnika ministra Biljana Marković, kao i državni sekretar iz Ministarstva za brigu o porodici i demografiju Mirko Janić.

Pomoćnik ministra odbrane za ljudske resurse Siniša Radović istakao je da je osposobljavanje ovlašćenih subjekata osnovni preduslov za uspešno planiranje odbrane.

- Bezbedno okruženje je sve složenije i zahteva potpunu posvećenost. U vremenima koja dolaze, vojni odgovor neće biti jedini potreban odgovor, a izmenjena priroda izazova, rizika i pretnji nameće obaveze kvalitetnog planiranja civilne odbrane, na svim nivoima. Komplementarnim odgovorom, vojne i civilne odbrane gradimo kapacitete za efikasnu odbranu Republike Srbije i zaštitu njenih nacionalnih interesa – rekao je pomoćnik ministra Radović i dodao da, iako su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije nosioci ovog zadatka, samo uz uključivanje svih institucija, organa, organizacija i lokalnih samouprava država može da odgovori svim izazovima.

Pomoćnik ministra Radović naglasio je da je Uprava za obaveze odbrane, kao nosilac zadatka, mnogo toga uradila u prethodnim godinama i da je spremna za vreme koje dolazi.

- Očekujemo da ovaj novi model obuke za koji se opredelio Sektor za ljudske resurse, koji se organizuje drugi put, donese dobre rezultate, da pruži sveobuhvatne informacije i da svi koji do sada nisu propisno izradili dokumenta iz ove oblasti, imaju priliku da ih dorade. Dobićete neophodna znanja i informacije i steći veštine potrebne za optimalno planiranje odbrane, uz priliku da međusobno razmenite dosadašnja pozitivna iskustva – istakao je pomoćnik ministra Radović.

Opštu i stručno-specijalističku obuku realizuju stručni predavači iz organizacijskih celina Ministarstva odbrane, Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.
 
photoFOTOGALERIJA