Министарство одбране Републике Србије
 
08.05.2023.

Припадник Војске Србије победник је такмичења „Најбољи ратник“



Припадник 72. бригаде за специјалне операције водник прве класе Иван Јеремић победник је такмичења „Најбољи ратник“ које је одржано у Сједињеним Америчким Државама, у организацији Националне гарде Охаја.

На овом регионалном такмичењу, које представља тест физичких способности и војничких знања и вештина, у бази „Џејмс А. Гарфилд“ у Равени снаге су одмерили најбољи војници из америчких држава Ајове, Висконсина, Илиноиса, Индијане, Минесоте, Мичигена и Охаја, те представници Мађарске и Србије.

Они су се током пет напорних дана надметали у 12 захтевних дисциплина, које су, између осталог, обухватале познавање наоружања, гађање под стресом и на специјализованом полигону, преживљавање у води, маршевање под оптерећењем, навођење артиљеријске ватре и пружање прве помоћи.

Освајањем првог места у јакој конкуренцији, и то са наоружањем и војном опремом који су на употреби у Оружаним снагама САД, водник Јеремић је показао да припаднике Војске Србије красе највише војничке врлине, да су врхунски професионалци и да су у реализацији задатака упорни, дисциплиновани и посвећени.

Било је ово прво учешће припадника Војске Србије на такмичењу „Најбољи ратник“ у САД. Реч је о само једној од бројних активности Војске Србије и Националне гарде Охаја, у оквиру програма државног партнерства, које за циљ има подизање нивоа оперативних способности и достизање интероперабилности оружаних снага, јачање поверења и развој укупних односа Србије и САД.
photoФОТОГАЛЕРИЈА