Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
08.05.2023.

Pripadnik Vojske Srbije pobednik je takmičenja „Najbolji ratnik“



Pripadnik 72. brigade za specijalne operacije vodnik prve klase Ivan Jeremić pobednik je takmičenja „Najbolji ratnik“ koje je održano u Sjedinjenim Američkim Državama, u organizaciji Nacionalne garde Ohaja.

Na ovom regionalnom takmičenju, koje predstavlja test fizičkih sposobnosti i vojničkih znanja i veština, u bazi „Džejms A. Garfild“ u Raveni snage su odmerili najbolji vojnici iz američkih država Ajove, Viskonsina, Ilinoisa, Indijane, Minesote, Mičigena i Ohaja, te predstavnici Mađarske i Srbije.

Oni su se tokom pet napornih dana nadmetali u 12 zahtevnih disciplina, koje su, između ostalog, obuhvatale poznavanje naoružanja, gađanje pod stresom i na specijalizovanom poligonu, preživljavanje u vodi, marševanje pod opterećenjem, navođenje artiljerijske vatre i pružanje prve pomoći.

Osvajanjem prvog mesta u jakoj konkurenciji, i to sa naoružanjem i vojnom opremom koji su na upotrebi u Oružanim snagama SAD, vodnik Jeremić je pokazao da pripadnike Vojske Srbije krase najviše vojničke vrline, da su vrhunski profesionalci i da su u realizaciji zadataka uporni, disciplinovani i posvećeni.

Bilo je ovo prvo učešće pripadnika Vojske Srbije na takmičenju „Najbolji ratnik“ u SAD. Reč je o samo jednoj od brojnih aktivnosti Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja, u okviru programa državnog partnerstva, koje za cilj ima podizanje nivoa operativnih sposobnosti i dostizanje interoperabilnosti oružanih snaga, jačanje poverenja i razvoj ukupnih odnosa Srbije i SAD.
photoFOTOGALERIJA