Министарство одбране Републике Србије
 
27.04.2023.

Министар Вучевић присуствовао Свечаној академији поводом Дана БањалукеИзасланик председника Републике и врховног команданта Војске Србије потпредседник Владе и министар одбране Републике Србије Милош Вучевић присуствовао је вечерас Свечаној академији поводом Дана града Бањалуке, која је одржана у дворани „Борик“ у том граду. 

Свечаној академији присуствовали су и председник Републике Српске Милорад Додик, делегација Министарства одбране, градоначелник Београда Александар Шапић, градоначелник Новог Сада Милан Ђурић, представници локалних самоуправа, верских заједница, ратни ветерани, гости из јавног и културног живота, као и многобројни грађани.

Честитајући Дан града, министар Вучевић подсетио је да се данас обележава 78 година од ослобођења главног града Републике Српске, када су борци Шесте крајишке бригаде под командом команданта и народног хероја Миланчића Миљевића умарширали у ослобођену Бањалуку.

- Шта би друго Крајишници и Бањалучани и могли да славе до ослобођења, до најсветије слободе. Ништа друго јер је у њих уткано и предање Петра Кочића и дело Младена Стојановића. Дело свих 20 народних хероја чије бисте чувамо и поштујемо. То је исти онај град који се ваздигао после катастрофалног земљотреса 1969. године. То је живо срце крајишко које је успело да обнови у најтежим временима свој саборни храм Свете Тројице, симбол српског страдања и усташког терора и седиште страдалне епархије бањалучке. Град који се поноси и Ферхадијом и катедралом светог Бонавентуре. Град Светозара Тисе Милосављевића, Веселина Маслеше, Маријана Бенеша, али град свештеномученика Платона бањалучког нашег владике чији помен такође данас славимо – подсетио је  министар Вучевић.

Министар одбране рекао је да је Бањалука град слободе, до које је долазила захваљујући својим грађанима.

- У свакој историјској епохи хорде су ишле за тим да га поробе и разруше. Али се он дизао и обнављао. Све је то постизао захваљујући честитим Бањалучанима жељним слободе. Град са таквом историјом, са таквим молитвеницима својим пред Богом у које убрајам и 12 наших анђела – 12 беба бањалучких једино и може бити слободарски – рекао је министар одбране. 

У претходном периоду, како је истакао министар Вучевић, Бањалука је расла, развијала се и у њој се градило. 

- Личном срећом ме је испуњавала свака нова грађевина, школа, обданиште, амбуланта, вишенаменски објекат на Петрићевцу и свака друга братска помоћ која је стизала од Републике Србије. Оне Србије која се  труди да свој својој деци и свим добронамерним људима притекне у помоћ. Ми слободно можемо рећи да у том смислу проживљавамо и да смо сведоци историјске обнове и да радимо свим својим срцем  на томе. Са тим у вези част ми је пренети вам поздраве вашег почасног  грађанина и председника Републике Србије господина Александра Вучића. Његовим доласком драга браћо и сестре почели смо да градимо, да стварамо и да се сећамо и ко смо и шта смо. Укорењени у славној историји нашој стварамо мудрошћу, промишљеношћу и честитошћу. Тако  се једино може стварати и дом и породица и држава и бранити и мир и слобода.  Све оно што нам је најсветије – истакао је министар Вучевић и додао да Бањалука данас изгледа лепше и моћније него икада пре, али и да тај тренд развоја мора да се настави и прошири у целој Републици Српској. 

Обавеза Србије је, нагласио је министар Вучевић, да увек буде на располагању Републици Српској, те да води политику очувања мира и стабилности, поштујући друге, али поштујући и саму себе. 

- Драги Бањалучани будите и останите оно што јесте. Хероји и победници. Своји на своме! Желим Вам мир и просперитет. Желим да будемо поносни једни на друге и да будемо ту увек једни за друге. Бањалуко добра ти срећа слободарски граде, престоницо Републике Српске! – рекао је министар Вучевић.

Председник Републике Српске Милорад Додик нагласио је да је и данас поносан на одуку коју је донео 1998. године, да седиште Републике Српске буде Бањалука, јер јој то место и припада. 

- Град који иза себе има сјајну историју. Град који је несумњиво остао град ових људи. Поносних на то што имају своју реку и своје алеје. Град од кога никада ниједан Бањалучанин није одустао где год се налазио. Град који су градиле генерације и увек доприносиле да он буде бољи и лепши. И зато је данас сјајан, јер су у њему сублимирани сви напори, жеље и неостварени снови генерација иза нас којима требамо бити захвални од самог почетка оснивања овог града, па све до данас. И сваки је уткао нешто у овај град – рекао је председник Додик. 

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић истакао је да данас, када Бања Лука слави своју слободу, први пут у историји Републике Српске на свечаној академији у првим редовима седе породице погинулих бораца, ратни војни инвалиди и вишечлане породице.
- Морали смо бранити наше постојање овде, на овим крајевима. И те битке никада нису престајале. Али смо у прве редове ставили наше вишечлане породице, јер колико нам је важно да смо имали снажну историју која је сачувала слободарску Бањалуку, толико је важно, толико је значајно да имамо будућност. Будућност нам овде гарантују деца. Бескрајно хвала свима онима у Бањалуци, нашој дивној Републици Српској који имају више деце, који гледају будућност и да нам се деца овде рађају и остају. То је наш путоказ. Поред тога што мора бити траг онима који су се борили за Републику Српску, мора бити и путоказ свим будућим генерацијама које долазе и желе да живе у Бањалуци и Републици Српској – рекао је градоначелник Станивуковић и захвалио руководству Србије на свему што ради за овај град.

Дан града Бањалука обележава као сећање на дан када је тај град ослобођен од фашизма 1945. године, а на вечерашњој свечаности уручене су награде и признања заслужним појединцима и колективима.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
27.04.2023
mp4 (449,4 MB)
Обраћање министра Вучевићa
27.04.2023
mp4 (533,59 MB)
Обраћање председника Републике Српске Додика
27.04.2023
mp4 (546,73 MB)
Обраћање градоначелника Бањалуке Станивуковића
27.04.2023
mp4 (126,29 MB)
Свечана академија