Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
27.04.2023.

Ministar Vučević prisustvovao Svečanoj akademiji povodom Dana Banjaluke



Izaslanik predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije potpredsednik Vlade i ministar odbrane Republike Srbije Miloš Vučević prisustvovao je večeras Svečanoj akademiji povodom Dana grada Banjaluke, koja je održana u dvorani „Borik“ u tom gradu. 

Svečanoj akademiji prisustvovali su i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, delegacija Ministarstva odbrane, gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, predstavnici lokalnih samouprava, verskih zajednica, ratni veterani, gosti iz javnog i kulturnog života, kao i mnogobrojni građani.

Čestitajući Dan grada, ministar Vučević podsetio je da se danas obeležava 78 godina od oslobođenja glavnog grada Republike Srpske, kada su borci Šeste krajiške brigade pod komandom komandanta i narodnog heroja Milančića Miljevića umarširali u oslobođenu Banjaluku.

- Šta bi drugo Krajišnici i Banjalučani i mogli da slave do oslobođenja, do najsvetije slobode. Ništa drugo jer je u njih utkano i predanje Petra Kočića i delo Mladena Stojanovića. Delo svih 20 narodnih heroja čije biste čuvamo i poštujemo. To je isti onaj grad koji se vazdigao posle katastrofalnog zemljotresa 1969. godine. To je živo srce krajiško koje je uspelo da obnovi u najtežim vremenima svoj saborni hram Svete Trojice, simbol srpskog stradanja i ustaškog terora i sedište stradalne eparhije banjalučke. Grad koji se ponosi i Ferhadijom i katedralom svetog Bonaventure. Grad Svetozara Tise Milosavljevića, Veselina Masleše, Marijana Beneša, ali grad sveštenomučenika Platona banjalučkog našeg vladike čiji pomen takođe danas slavimo – podsetio je  ministar Vučević.

Ministar odbrane rekao je da je Banjaluka grad slobode, do koje je dolazila zahvaljujući svojim građanima.

- U svakoj istorijskoj epohi horde su išle za tim da ga porobe i razruše. Ali se on dizao i obnavljao. Sve je to postizao zahvaljujući čestitim Banjalučanima željnim slobode. Grad sa takvom istorijom, sa takvim molitvenicima svojim pred Bogom u koje ubrajam i 12 naših anđela – 12 beba banjalučkih jedino i može biti slobodarski – rekao je ministar odbrane. 

U prethodnom periodu, kako je istakao ministar Vučević, Banjaluka je rasla, razvijala se i u njoj se gradilo. 

- Ličnom srećom me je ispunjavala svaka nova građevina, škola, obdanište, ambulanta, višenamenski objekat na Petrićevcu i svaka druga bratska pomoć koja je stizala od Republike Srbije. One Srbije koja se  trudi da svoj svojoj deci i svim dobronamernim ljudima pritekne u pomoć. Mi slobodno možemo reći da u tom smislu proživljavamo i da smo svedoci istorijske obnove i da radimo svim svojim srcem  na tome. Sa tim u vezi čast mi je preneti vam pozdrave vašeg počasnog  građanina i predsednika Republike Srbije gospodina Aleksandra Vučića. Njegovim dolaskom draga braćo i sestre počeli smo da gradimo, da stvaramo i da se sećamo i ko smo i šta smo. Ukorenjeni u slavnoj istoriji našoj stvaramo mudrošću, promišljenošću i čestitošću. Tako  se jedino može stvarati i dom i porodica i država i braniti i mir i sloboda.  Sve ono što nam je najsvetije – istakao je ministar Vučević i dodao da Banjaluka danas izgleda lepše i moćnije nego ikada pre, ali i da taj trend razvoja mora da se nastavi i proširi u celoj Republici Srpskoj. 

Obaveza Srbije je, naglasio je ministar Vučević, da uvek bude na raspolaganju Republici Srpskoj, te da vodi politiku očuvanja mira i stabilnosti, poštujući druge, ali poštujući i samu sebe. 

- Dragi Banjalučani budite i ostanite ono što jeste. Heroji i pobednici. Svoji na svome! Želim Vam mir i prosperitet. Želim da budemo ponosni jedni na druge i da budemo tu uvek jedni za druge. Banjaluko dobra ti sreća slobodarski grade, prestonico Republike Srpske! – rekao je ministar Vučević.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik naglasio je da je i danas ponosan na oduku koju je doneo 1998. godine, da sedište Republike Srpske bude Banjaluka, jer joj to mesto i pripada. 

- Grad koji iza sebe ima sjajnu istoriju. Grad koji je nesumnjivo ostao grad ovih ljudi. Ponosnih na to što imaju svoju reku i svoje aleje. Grad od koga nikada nijedan Banjalučanin nije odustao gde god se nalazio. Grad koji su gradile generacije i uvek doprinosile da on bude bolji i lepši. I zato je danas sjajan, jer su u njemu sublimirani svi napori, želje i neostvareni snovi generacija iza nas kojima trebamo biti zahvalni od samog početka osnivanja ovog grada, pa sve do danas. I svaki je utkao nešto u ovaj grad – rekao je predsednik Dodik. 

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković istakao je da danas, kada Banja Luka slavi svoju slobodu, prvi put u istoriji Republike Srpske na svečanoj akademiji u prvim redovima sede porodice poginulih boraca, ratni vojni invalidi i višečlane porodice.
- Morali smo braniti naše postojanje ovde, na ovim krajevima. I te bitke nikada nisu prestajale. Ali smo u prve redove stavili naše višečlane porodice, jer koliko nam je važno da smo imali snažnu istoriju koja je sačuvala slobodarsku Banjaluku, toliko je važno, toliko je značajno da imamo budućnost. Budućnost nam ovde garantuju deca. Beskrajno hvala svima onima u Banjaluci, našoj divnoj Republici Srpskoj koji imaju više dece, koji gledaju budućnost i da nam se deca ovde rađaju i ostaju. To je naš putokaz. Pored toga što mora biti trag onima koji su se borili za Republiku Srpsku, mora biti i putokaz svim budućim generacijama koje dolaze i žele da žive u Banjaluci i Republici Srpskoj – rekao je gradonačelnik Stanivuković i zahvalio rukovodstvu Srbije na svemu što radi za ovaj grad.

Dan grada Banjaluka obeležava kao sećanje na dan kada je taj grad oslobođen od fašizma 1945. godine, a na večerašnjoj svečanosti uručene su nagrade i priznanja zaslužnim pojedincima i kolektivima.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
27.04.2023
mp4 (449,4 MB)
Obraćanje ministra Vučevića
27.04.2023
mp4 (533,59 MB)
Obraćanje predsednika Republike Srpske Dodika
27.04.2023
mp4 (546,73 MB)
Obraćanje gradonačelnika Banjaluke Stanivukovića
27.04.2023
mp4 (126,29 MB)
Svečana akademija