Министарство одбране Републике Србије
 
26.04.2023.

Одржан 49. састанак Мултинационалне саветодавне групе Центра за безбедносну сарадњу



Начелник Управе за међународну војну сарадњу Сектора за политику одбране пуковник Небојша Свјетлица председавао је 49. састанком Мултинационалне саветодавне групе (MAG) Центра за безбедносну сарадњу - RACVIAC у  Београду.
Србија је председавање преузела од Румуније на 48. састанку MAG одржаном у Хрватској.  

Током састанка разматране су теме од значаја за функционисање RACVIAC, попут подношења извештаја за 2022. годину, реализације Плана активности и буџету за 2023. и 2024. годину, редовне замене људства и попуне упражњених позиција. 

Том приликом, одржана је церемонија примопредаје дужности директора RACVIAC између одлазећег генерал-мајора у пензији Јеронима База из Албаније и новопостављеног директора амбасадора Константина-Михаила Григориа из Румуније.

Осим држава чланица RACVIAC, на састанку су присуствовале и државе у статусу придружених чланица и посматрача, као и међународне организације, агенције и други ентитети који сарађују или учествују у раду. 

Сталне чланице RACVIAC су Албанија, Босна и Херцеговина, Грчка, Румунија, Северна Македонија, Турска, Хрватска, Црна Гора и Србија. 

Србија је до сада председавала Мултинационалном саветодавном групом Центра за безбедносну сарадњу - RACVIAC у два наврата, 2006. и 2014. године.
photoФОТОГАЛЕРИЈА