Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
26.04.2023.

Održan 49. sastanak Multinacionalne savetodavne grupe Centra za bezbednosnu saradnju



Načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju Sektora za politiku odbrane pukovnik Nebojša Svjetlica predsedavao je 49. sastankom Multinacionalne savetodavne grupe (MAG) Centra za bezbednosnu saradnju - RACVIAC u  Beogradu.
Srbija je predsedavanje preuzela od Rumunije na 48. sastanku MAG održanom u Hrvatskoj.  

Tokom sastanka razmatrane su teme od značaja za funkcionisanje RACVIAC, poput podnošenja izveštaja za 2022. godinu, realizacije Plana aktivnosti i budžetu za 2023. i 2024. godinu, redovne zamene ljudstva i popune upražnjenih pozicija. 

Tom prilikom, održana je ceremonija primopredaje dužnosti direktora RACVIAC između odlazećeg general-majora u penziji Jeronima Baza iz Albanije i novopostavljenog direktora ambasadora Konstantina-Mihaila Grigoria iz Rumunije.

Osim država članica RACVIAC, na sastanku su prisustvovale i države u statusu pridruženih članica i posmatrača, kao i međunarodne organizacije, agencije i drugi entiteti koji sarađuju ili učestvuju u radu. 

Stalne članice RACVIAC su Albanija, Bosna i Hercegovina, Grčka, Rumunija, Severna Makedonija, Turska, Hrvatska, Crna Gora i Srbija. 

Srbija je do sada predsedavala Multinacionalnom savetodavnom grupom Centra za bezbednosnu saradnju - RACVIAC u dva navrata, 2006. i 2014. godine.
photoFOTOGALERIJA