Министарство одбране Републике Србије
 
30.03.2023.

Борбена обука на ракетним системима куб



У рејонима мирнодопских локација самоходних дивизиона 250. ракетне бригаде за противваздухопловна дејства у току је интензивна обука борбених послуга на ракетним системима „куб“.

Обука се у јединици реализује у континуитету, током целе године, како би се обезбедио највиши ниво оспособљености професионалног састава за реализацију задатака противваздухопловне одбране територије и снага Војске Србије.

У овом периоду примарно се увежбавају нормиране тактичке радње приликом поседања ватреног положаја, превођења ракетних система у приправност за дејство, као и поступци током непосредне припреме и реализације гађања циљева у ваздушном простору, у складу са дефинисаним временским стандардима, будући да је брзина реакције борбених послуга од кључне важности за успешну реализацију задатака.

Како би услови за оспособљавање били што реалистичнији, у процес обуке су укључене и авијацијске јединице и снаге за ваздушно осматрање, јављање и навођење.

Ракетни систем ПВО „куб“ намењен је за уништавање циљева у ваздушном простору на малим и средњим висинама, а одликује га висока мобилност и могућност централизованог командовања и управљања ватром на нивоу дивизиона. У току је модернизација овог система, којом ће се побољшати његова ефикасност и борбене могућности, а тиме и унапредити способности Војске Србије за контролу и заштиту ваздушног простора.
photoФОТОГАЛЕРИЈА