Министарство одбране Републике Србије
 
13.03.2023.

Замена контингента Војске Србије у Централноафричкој Републици



Припадници Војске Србије који су од јула прошле године били ангажовани у саставу мировних снага Уједињених нација у Централноафричкој Републици вратили су се у земљу, након успешног учешћа у овој мировној операцији и предаје дужности новом контингенту.

Наш контингент, у чијем су саставу били штабни официри и војна болница нивоа 2+, је у претходних осам месеци успешно реализовао све задатке у складу са мандатом мисије, потврђујући тако висок ниво обучености и професионализма војног санитета и припадника Војске Србије.

Њих је заменио нови контингент који ће наставити да ради на задацима здравствене заштите особља Уједињених нација у престоници Централноафричке Републике, Бангију.  Српска војна болница обезбеђује прву и другу линију здравствене заштите мировних снага Уједињених нација, хитне хируршке и друге интервенције, основну стоматолошку заштиту и евакуацију повређених.

Војска Србије је учешће у мировној операцији Уједињених нација у Централноафричкој Републици започела 2014. године упућивањем медицинског и немедицинског особља, а осим за војну болницу нивоа 2+ своје припаднике ангажује и као штабне официре и војне посматраче.
photoФОТОГАЛЕРИЈА