Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
13.03.2023.

Zamena kontingenta Vojske Srbije u Centralnoafričkoj Republici



Pripadnici Vojske Srbije koji su od jula prošle godine bili angažovani u sastavu mirovnih snaga Ujedinjenih nacija u Centralnoafričkoj Republici vratili su se u zemlju, nakon uspešnog učešća u ovoj mirovnoj operaciji i predaje dužnosti novom kontingentu.

Naš kontingent, u čijem su sastavu bili štabni oficiri i vojna bolnica nivoa 2+, je u prethodnih osam meseci uspešno realizovao sve zadatke u skladu sa mandatom misije, potvrđujući tako visok nivo obučenosti i profesionalizma vojnog saniteta i pripadnika Vojske Srbije.

Njih je zamenio novi kontingent koji će nastaviti da radi na zadacima zdravstvene zaštite osoblja Ujedinjenih nacija u prestonici Centralnoafričke Republike, Bangiju.  Srpska vojna bolnica obezbeđuje prvu i drugu liniju zdravstvene zaštite mirovnih snaga Ujedinjenih nacija, hitne hirurške i druge intervencije, osnovnu stomatološku zaštitu i evakuaciju povređenih.

Vojska Srbije je učešće u mirovnoj operaciji Ujedinjenih nacija u Centralnoafričkoj Republici započela 2014. godine upućivanjem medicinskog i nemedicinskog osoblja, a osim za vojnu bolnicu nivoa 2+ svoje pripadnike angažuje i kao štabne oficire i vojne posmatrače.
photoFOTOGALERIJA