Министарство одбране Републике Србије
 
26.02.2023.

Обележена 106. годишњица Топличког устанка



Делегација Министарства одбране и Војске Србије коју је предводио државни секретар Немања Старовић учествовала је данас у државној церемонији обележавања 106. годишњице Топличког устанка на Тргу палих бораца у Прокупљу. Свечаности су, поред представника Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства културе, Министарства унутрашњих послова, Српске Православне Цркве и локалне самоуправе те борачких организација присуствовали помоћник министра одбране за људске ресурсе Синиша Радовић и заменик команданта Копнене војске генерал-мајор Слађан Стаменковић.

На почетку церемоније је свештенство прокупачког храма „Светог Прокопија“ одржало парастос палим јунацима у Топличком устанку, док су делегације Владе, Војске Србије, Топличког округа, града Прокупља и борачких удружења полагањем венаца одале почаст погинулим борцима. У име Владе Србије венац је положила делегација коју су чинили државни секретари Зоран Антић, Немања Старовић и Миодраг Ивановић, док су у делегацији Војске Србије били генерал-мајор Слађан Стаменковић, пуковник Драган Антић и потпуковник Борко Бућковић.

У културном делу програма учествовао је хор цркве „Светог Прокопија“, прокупачки песник и глумац Срђан Живковић и Иван Стојановић. Данашњом церемонијом су завршене вишедневне активности у Прокупљу, Куршумлији и куршумлијском селу Мачковац којима је обележено 106 година од Топличког устанка.

Топлички устанак почео је на данашњи дан 1917. и трајао је до 25. марта исте године. Реч је о буни српског народа на подручју Јабланице, Топлице и Пусте рекле против бугарске и аустроугарске окупације за време Првог светског рата што је, уједно, и једини устанак у некој од окупираних држава током Великог рата.
photoФОТОГАЛЕРИЈА