Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
26.02.2023.

Obeležena 106. godišnjica Topličkog ustanka



Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koju je predvodio državni sekretar Nemanja Starović učestvovala je danas u državnoj ceremoniji obeležavanja 106. godišnjice Topličkog ustanka na Trgu palih boraca u Prokuplju. Svečanosti su, pored predstavnika Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva kulture, Ministarstva unutrašnjih poslova, Srpske Pravoslavne Crkve i lokalne samouprave te boračkih organizacija prisustvovali pomoćnik ministra odbrane za ljudske resurse Siniša Radović i zamenik komandanta Kopnene vojske general-major Slađan Stamenković.

Na početku ceremonije je sveštenstvo prokupačkog hrama „Svetog Prokopija“ održalo parastos palim junacima u Topličkom ustanku, dok su delegacije Vlade, Vojske Srbije, Topličkog okruga, grada Prokuplja i boračkih udruženja polaganjem venaca odale počast poginulim borcima. U ime Vlade Srbije venac je položila delegacija koju su činili državni sekretari Zoran Antić, Nemanja Starović i Miodrag Ivanović, dok su u delegaciji Vojske Srbije bili general-major Slađan Stamenković, pukovnik Dragan Antić i potpukovnik Borko Bućković.

U kulturnom delu programa učestvovao je hor crkve „Svetog Prokopija“, prokupački pesnik i glumac Srđan Živković i Ivan Stojanović. Današnjom ceremonijom su završene višednevne aktivnosti u Prokuplju, Kuršumliji i kuršumlijskom selu Mačkovac kojima je obeleženo 106 godina od Topličkog ustanka.

Toplički ustanak počeo je na današnji dan 1917. i trajao je do 25. marta iste godine. Reč je o buni srpskog naroda na području Jablanice, Toplice i Puste rekle protiv bugarske i austrougarske okupacije za vreme Prvog svetskog rata što je, ujedno, i jedini ustanak u nekoj od okupiranih država tokom Velikog rata.
photoFOTOGALERIJA