Министарство одбране Републике Србије
 
24.02.2023.

САОПШТЕЊЕ



Поводом неистинитих и злонамерних написа које су објавили поједини медији у вези са Саветом за управљање људским ресурсима, а са циљем истинитог обавештавања јавности, Министарство одбране указује на следеће:
 
Саветодавно тело у Министарству одбране које се бави људским ресурсима формирано је 10. јуна 2008. године и тада се звало “Кадровска комисија”. Од тада ово тело које има искључиво саветодавну улогу у области кадровских питања мењало је свој назив, а под садашњим именом “Савет за управљање људским ресурсима” постоји од 2014. године.
 
Било да се називало “Кадровска комисија”, “Кадровски савет” или “Савет за управљање људским ресурсима”, надлежности тог тела углавном су биле исте.
 
Састав Савета за управљање људским ресурсима мењао се углавном због промене назива организацијских целина Министарства одбране и Војске Србије и организацијских промена.
 
Да би се одређени предлог за унапређење, постављење или усавршавање нашао пред Саветом за управљање људским ресурсима, потребно је да буде размотрен на неколико нижих нивоа руковођења и командовања. Инсинуације да тај уређен институционални процес има било какве везе са политичком припадношћу или подобношћу истовремено су и бесмислене и злонамерне.
 
Познато је да, на основу Закона о Војсци Србије, њени професионални припадници не могу бити чланови политичких организација нити могу бити бирани на политичке функције. Самим тим, ни један критеријум осим професионалних квалификација, склоности и способности, доказаних резултата рада (службене оцене, стимулативне мере) и потреба службе није, нити може бити узет у обзир приликом одлучивања о унапређењима, постављењима, те упућивањима на различите облике школовања и усавршавања.
 
Министарство одбране наглашава да се све кадровске одлуке доносе искључиво у складу са законом и важећим подзаконским актима, а на основу прецизно утврђених критеријума. Сходно томе, свако појединачно мишљење Савета за управљање људским ресурсима те одлука или наредба министра одбране у области људских ресурса утемељена је у закону и одговорности према одбрани земље.