Министарство одбране Републике Србије
 
24.02.2023.

Обележен Дан Универзитета одбранеДан Универзитета одбране обележен је данас у Дому Гарде на Топчидеру.

Свечаности су присуствовали начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић и државни секретар у Министарству одбране Миле Јелић.

На данашњој свечаности уручена је Плакета Универзитета одбране генералу Мојсиловићу у знак захвалности за сарадњу, допринос развоју војног образовања и подршку у реализацији наставног процеса на Универзитету одбране. Плакету генералу Мојсиловићу уручио је проректор Универзитета одбране пуковник проф. др Бобан Ђоровић.

Обраћајући се присутнима, пуковник Ђоровић истакао је да је претходних 12 година Универзитет одбране настојао да обезбеди квалитет студијских програма, наставно-образовне литературе и научног рада.

- Настојао је да подстакне наставнике да истрају на путу личног усавршавања и наставно-научног рада, да се покаже и докаже у академском свету, незаборављајући да истовремено, и то првенствено, припада систему одбране, нагласио је проректор Универзитета одбране и додао да је Универзитет на додиру два система – система одбране и система високог образовања у Србији, остварио значајне резултате.

- Пред Универзитетом одбране је значајан задатак – да ради подизања квалитета привуче и у своје окриље прими већи број младих наставника и сарадника, истраживача и нарочито кадета. Универзитет одбране ће настојати да у наредним данима и месецима повећа бројност својих припадника, поручио је пуковник Ђоровић.

На данашњој свечаности уручена је повеља о додељеном звању „Професор емеритус“ истакнутом научнику из области трансфузиологије и хемобиологије академику Бели Балинту. Повељу академику Балинту уручио је пуковник Ђоровић.

Такође, уручене су и дипломе онима који су стекли звање доктора наука на Универзитету одбране. Дипломе докторима наука уручили су пуковник Ђоровић, начелник Војне академије пуковник проф. др Срђан Благојевић и декан Медицинског факултета Војномедицинске академије проф. др Соња Марјановић.

Присутнима се обратио и кадет проректор Универзитета одбране Лазар Милић који је истакао да је одговорно и достојанствено носити униформу и додао да је љубав према родној земљи та која их води да „искрено и часно“ преброде све препреке и тешкоће и поднесу жртве које захтева војнички позив.

- И ми данас што више дајемо отаџбини и свом народу то смо у срцу млађи и у трајању вечнији. А срце, безусловно, баш како и треба, осећа и воли своју отаџбину, вечито тежећи савршенству, градећи родољубиву и јединствену Србију, поручио је кадет Милић.

На свечаности су уручене и захвалнице Универзитета одбране за сарадњу Сектору за буџет и финансије Министарства одбране, Националном телу за акредитацију и обезбеђење квалитета у високом образовању, наставницима којима је престао радни однос у протеклој години и најбољим кадетима.

Универзитет одбране основан је на данашњи дан 2011. године. Представља самосталну високошколску установу која обавља делатност високог образовања кроз академске студије првог, другог и трећег степена из више научних области у оквиру образовно-научних поља друштвено-хуманистичких, техничко-технолошких и медицинских наука.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
24.02.2023
mp4 (254,75 MB)
Обраћање проректора пуковника Бобана Ђоровића
24.02.2023
mp4 (96,23 MB)
Обраћање кадета проректора Лазара Милића
24.02.2023
mp4 (98,94 MB)
Свечаност