Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
24.02.2023.

Obeležen Dan Univerziteta odbrane



Dan Univerziteta odbrane obeležen je danas u Domu Garde na Topčideru.

Svečanosti su prisustvovali načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i državni sekretar u Ministarstvu odbrane Mile Jelić.

Na današnjoj svečanosti uručena je Plaketa Univerziteta odbrane generalu Mojsiloviću u znak zahvalnosti za saradnju, doprinos razvoju vojnog obrazovanja i podršku u realizaciji nastavnog procesa na Univerzitetu odbrane. Plaketu generalu Mojsiloviću uručio je prorektor Univerziteta odbrane pukovnik prof. dr Boban Đorović.

Obraćajući se prisutnima, pukovnik Đorović istakao je da je prethodnih 12 godina Univerzitet odbrane nastojao da obezbedi kvalitet studijskih programa, nastavno-obrazovne literature i naučnog rada.

- Nastojao je da podstakne nastavnike da istraju na putu ličnog usavršavanja i nastavno-naučnog rada, da se pokaže i dokaže u akademskom svetu, nezaboravljajući da istovremeno, i to prvenstveno, pripada sistemu odbrane, naglasio je prorektor Univerziteta odbrane i dodao da je Univerzitet na dodiru dva sistema – sistema odbrane i sistema visokog obrazovanja u Srbiji, ostvario značajne rezultate.

- Pred Univerzitetom odbrane je značajan zadatak – da radi podizanja kvaliteta privuče i u svoje okrilje primi veći broj mladih nastavnika i saradnika, istraživača i naročito kadeta. Univerzitet odbrane će nastojati da u narednim danima i mesecima poveća brojnost svojih pripadnika, poručio je pukovnik Đorović.

Na današnjoj svečanosti uručena je povelja o dodeljenom zvanju „Profesor emeritus“ istaknutom naučniku iz oblasti transfuziologije i hemobiologije akademiku Beli Balintu. Povelju akademiku Balintu uručio je pukovnik Đorović.

Takođe, uručene su i diplome onima koji su stekli zvanje doktora nauka na Univerzitetu odbrane. Diplome doktorima nauka uručili su pukovnik Đorović, načelnik Vojne akademije pukovnik prof. dr Srđan Blagojević i dekan Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije prof. dr Sonja Marjanović.

Prisutnima se obratio i kadet prorektor Univerziteta odbrane Lazar Milić koji je istakao da je odgovorno i dostojanstveno nositi uniformu i dodao da je ljubav prema rodnoj zemlji ta koja ih vodi da „iskreno i časno“ prebrode sve prepreke i teškoće i podnesu žrtve koje zahteva vojnički poziv.

- I mi danas što više dajemo otadžbini i svom narodu to smo u srcu mlađi i u trajanju večniji. A srce, bezuslovno, baš kako i treba, oseća i voli svoju otadžbinu, večito težeći savršenstvu, gradeći rodoljubivu i jedinstvenu Srbiju, poručio je kadet Milić.

Na svečanosti su uručene i zahvalnice Univerziteta odbrane za saradnju Sektoru za budžet i finansije Ministarstva odbrane, Nacionalnom telu za akreditaciju i obezbeđenje kvaliteta u visokom obrazovanju, nastavnicima kojima je prestao radni odnos u protekloj godini i najboljim kadetima.

Univerzitet odbrane osnovan je na današnji dan 2011. godine. Predstavlja samostalnu visokoškolsku ustanovu koja obavlja delatnost visokog obrazovanja kroz akademske studije prvog, drugog i trećeg stepena iz više naučnih oblasti u okviru obrazovno-naučnih polja društveno-humanističkih, tehničko-tehnoloških i medicinskih nauka.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
24.02.2023
mp4 (254,75 MB)
Obraćanje prorektora pukovnika Bobana Đorovića
24.02.2023
mp4 (96,23 MB)
Obraćanje kadeta prorektora Lazara Milića
24.02.2023
mp4 (98,94 MB)
Svečanost