Министарство одбране Републике Србије
 
13.02.2023.

Састанак помоћника министра Бандића са замеником помоћника генералног секретара НАТО



Помоћник министра за политику одбране Предраг Бандић састао се данас са замеником помоћника генералног секретара НАТО за политичка питања и безбедносну политику Хавијером Коломином Пиризом, у оквиру његове посете Републици Србији.
 
Помоћник министра Бандић указао је да је војна неутралност спољнополитички приоритет Србије и као таква не представља препреку за сарадњу са НАТО. Он је истакао да и поред свих дешавања која имају негативан утицај на стабилност, како на регионалном, тако и на глобалном нивоу, наша страна улаже максималне напоре да се одржи континуитет сарадње са Алијансом, као и са свим партнерима у складу са националним интересима, а посебно са државама у региону.
 
Говорећи о актуелној ситуацији на Косову и Метохији, помоћник министра Бандић је указао да је Србија посвећена дијалогу као најбољем начину за решавање свих питања. Он је посебно истакао значај доследне примене Резолуције СБ 1244,  Војнотехничког споразума и свих до сада закључених споразума.
 


Помоћник министра Бандић рекао је да очекује да КФОР делује непристрасно и статусно неутрално, у складу са додељеним мандатом, Резолуцијом СБ 1244 и Војнотехничким споразумом и  да буде једини и први одговор у свим ситуацијама где долази до  угрожавања безбедности неалбанског становништва.
 
Заменик помоћника генералног секретара НАТО Коломина  истако је значај отворених и искрених разговора са српским саговорницима, у којима се разматра унапређење партнерства и друга питања од заједничког интереса, уз уважавање потреба и поштовање политике војне неутралности Србије.


 
Он је истакао да је КФОР у потпуности способан да настави да извршава задатке у складу са Резолуцијом СБ 1244, односно да са преко 3700 припадника из 27 земаља, како из држава чланица НАТО тако и из партнерских, гарантује сигурно и безбедно окружење и слободу кретања за све заједнице на Косову и Метохији. Коломина је указао да су снаге КФОР у потпуности спремне да интервенишу уколико дође до угрожавања стабилности, безбедности и слободе кретања.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА