Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
13.02.2023.

Sastanak pomoćnika ministra Bandića sa zamenikom pomoćnika generalnog sekretara NATO



Pomoćnik ministra za politiku odbrane Predrag Bandić sastao se danas sa zamenikom pomoćnika generalnog sekretara NATO za politička pitanja i bezbednosnu politiku Havijerom Kolominom Pirizom, u okviru njegove posete Republici Srbiji.
 
Pomoćnik ministra Bandić ukazao je da je vojna neutralnost spoljnopolitički prioritet Srbije i kao takva ne predstavlja prepreku za saradnju sa NATO. On je istakao da i pored svih dešavanja koja imaju negativan uticaj na stabilnost, kako na regionalnom, tako i na globalnom nivou, naša strana ulaže maksimalne napore da se održi kontinuitet saradnje sa Alijansom, kao i sa svim partnerima u skladu sa nacionalnim interesima, a posebno sa državama u regionu.
 
Govoreći o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, pomoćnik ministra Bandić je ukazao da je Srbija posvećena dijalogu kao najboljem načinu za rešavanje svih pitanja. On je posebno istakao značaj dosledne primene Rezolucije SB 1244,  Vojnotehničkog sporazuma i svih do sada zaključenih sporazuma.
 


Pomoćnik ministra Bandić rekao je da očekuje da KFOR deluje nepristrasno i statusno neutralno, u skladu sa dodeljenim mandatom, Rezolucijom SB 1244 i Vojnotehničkim sporazumom i  da bude jedini i prvi odgovor u svim situacijama gde dolazi do  ugrožavanja bezbednosti nealbanskog stanovništva.
 
Zamenik pomoćnika generalnog sekretara NATO Kolomina  istako je značaj otvorenih i iskrenih razgovora sa srpskim sagovornicima, u kojima se razmatra unapređenje partnerstva i druga pitanja od zajedničkog interesa, uz uvažavanje potreba i poštovanje politike vojne neutralnosti Srbije.


 
On je istakao da je KFOR u potpunosti sposoban da nastavi da izvršava zadatke u skladu sa Rezolucijom SB 1244, odnosno da sa preko 3700 pripadnika iz 27 zemalja, kako iz država članica NATO tako i iz partnerskih, garantuje sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu i Metohiji. Kolomina je ukazao da su snage KFOR u potpunosti spremne da intervenišu ukoliko dođe do ugrožavanja stabilnosti, bezbednosti i slobode kretanja.
 
photoFOTOGALERIJA