Министарство одбране Републике Србије
 
27.01.2023.

Посета државне делегације Републике Анголе



Државна делегација Републике Анголе, на челу са државним министром и шефом Војне канцеларије председника генералом армије Францишком Переира Фуртадом, борави у званичној посети Републици Србији.

Државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић састао се са делегацијом Анголе, ради разговора о унапређењу сарадње две земље у области одбране.

Како је истакао, посета државног министра Фуртада од великог је значаја за даље јачање сарадње и потврда пријатељства које повезује две земље више деценија. Државни секретар Старовић нагласио је да Србију и Анголу везују историјске везе и односи, који се заснивају на обостраном поштовању и традиционалном пријатељству из доба бивше СФРЈ и чланства у Покрету несврстаних земаља.

Он је указао на значај добрих билатералних односа две земље, а нарочито у области одбране. Такође, државни секретар Старовић је истакао и значај редовних заседања Заједничког комитета за сарадњу у области одбране између две земље која доприносе унапређењу односа, те наступу и пословању српских предузећа на анголском тржишту.

Државни министар Фуртадо захвалио је на срдачном дочеку и изразио опредељење за даље јачање сарадње у области одбране. Истакао је да Ангола веома цени пријатељске односе са Србијом и нагласио да ће досадашња достигнућа и остварена партнерства, као и заједнички пројекти у будућности, допринети развоју свеукупних билатералних односа, посебно у домену одбране.

Током посете, анголска делегација присуствовала је и приказу могућности и карактеристика наоружања и војне опреме српске производње на полигону „Никинци“.
photoФОТОГАЛЕРИЈА