Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
27.01.2023.

Poseta državne delegacije Republike Angole



Državna delegacija Republike Angole, na čelu sa državnim ministrom i šefom Vojne kancelarije predsednika generalom armije Franciškom Pereira Furtadom, boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji.

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović sastao se sa delegacijom Angole, radi razgovora o unapređenju saradnje dve zemlje u oblasti odbrane.

Kako je istakao, poseta državnog ministra Furtada od velikog je značaja za dalje jačanje saradnje i potvrda prijateljstva koje povezuje dve zemlje više decenija. Državni sekretar Starović naglasio je da Srbiju i Angolu vezuju istorijske veze i odnosi, koji se zasnivaju na obostranom poštovanju i tradicionalnom prijateljstvu iz doba bivše SFRJ i članstva u Pokretu nesvrstanih zemalja.

On je ukazao na značaj dobrih bilateralnih odnosa dve zemlje, a naročito u oblasti odbrane. Takođe, državni sekretar Starović je istakao i značaj redovnih zasedanja Zajedničkog komiteta za saradnju u oblasti odbrane između dve zemlje koja doprinose unapređenju odnosa, te nastupu i poslovanju srpskih preduzeća na angolskom tržištu.

Državni ministar Furtado zahvalio je na srdačnom dočeku i izrazio opredeljenje za dalje jačanje saradnje u oblasti odbrane. Istakao je da Angola veoma ceni prijateljske odnose sa Srbijom i naglasio da će dosadašnja dostignuća i ostvarena partnerstva, kao i zajednički projekti u budućnosti, doprineti razvoju sveukupnih bilateralnih odnosa, posebno u domenu odbrane.

Tokom posete, angolska delegacija prisustvovala je i prikazu mogućnosti i karakteristika naoružanja i vojne opreme srpske proizvodnje na poligonu „Nikinci“.
photoFOTOGALERIJA