Министарство одбране Републике Србије
 
03.12.2022.

Изашао је нови број "Одбране"



Децембарски број магазина „Одбрана” својеврстан је осврт на низ значајних датума и догађаја који су се десили у протеклом месецу – највојничкијем од свих у години. И отварамо га на посебан начин – редакцијским интервјуом вођеним с потпредседником Владе и министром одбране Милошем Вучевићем. Том приликом први човек нашег министарства поручио је да је стратешки циљ његовог мандата да Војска буде још јача, бројнија, савременија, обученија, а социјални положај њених припадника бољи.

СТАЈНУ ТАЧКУ посветили смо здруженој вежби „Маневри 2022”, највећој у скорашње време. У њу су били укључени оба вида и сви родови и службе Војске Србије. На њој се увежбавало извршење задатака из све три мисије војске, а одвијала се на бројним полигонима, вежбалиштима, стрелиштима и локацијама на територији читаве земље.

Изузетно богата темама је рубрика СИСТЕМ. Отворили смо је са 250. ракетном бригадом за ПВД, бригадом која је 2000. године за постигнуте резултате и допринос у одбрани земље одликована највећим ратним признањем – Орденом народног хероја. О шест деценија те јединице, јединствене по задацима које обавља и средствима којима располаже, говорио је њен командант бригадни генерал Тиосав Јанковић.

Обишли смо и припаднике 98. ваздухопловне бригаде неколико дана уочи 28. новембра – Дана јединице и разговарали са командантом пуковником Драганом Мрдаком и његовим сарадницима. Обележили смо и Дан 204. ваздухопловне бригаде – 2. децембар. Командант те бригаде бригадни генерал Бране Крњајић говорио је за „Одбрану” о историји бригаде, обуци, сновима и свим оном што их инспирише.

На страницама нашег магазина значајно место заузео је Центар за мировне операције, који је 17. новембра обележио свој дан, али и 20 година обновљеног учешћа ВС у мултинационалним операцијама.

Обележили смо и 3. новембар, дан у коме се навршило 74 година постојања Војнотехничког института и нашим читаоцима донели актуелну причу о беспосадним летелицама. Обишли смо Сектор за ваздухопловство ВТИ, где се пројектују и развијају та средства и сазнали појединости о њиховој конструкцији и будућности примене.

Наш сарадник Владе Радуловић посетио је Џакарту, главни град Републике Индонезије, у коме је почетком новембра одржан један од највећих сајмова наоружања и војне опреме не само у југоисточној Азији већ и шире, и са лица места донео занимљиву причу. Међу бројним светским компанијама изложбени простор и запажену улогу имала је и наша компанија „Југоимпорт – СДПР”, као интегратор домаће одбрамбене индустрије.У рубрици ГЛОБАЛНО доносимо интервју са генерал-мајором Лиз Бургон, вршиоцем дужности команданта Команде за људске ресурсе Оружаних снага Канаде.

Поводом седам деценија Горске службе спасавања Србије представљамо нашег сарадника фото-репортера Димитрија Остојића, спасиоца и члана Управног одбора тог удружења грађана.

Сазнајте читајући „Одбрану” и ко је била стварна Вера Пешић, из пера генерала у пензији Светка Ковача. Прочитајте о још једној историјској личности – генералу Двајту Дејвиду Ајзенхауеру.

У рубрици СПОРТ представљамо команданта Кадетске бригаде Војне академије пуковника Милана Кончара, који са нашим читаоцима дели искуства са пута у освајању Хималаја. У рубрици ПРАВНИК потпуковник дипл. правник Александар Гавриловић одговара овога пута на питање легитимности војног циља у међународним оружаним сукобима, тачније о праву на рат и правима у рату.

Прочитајте о којима смо догађајима и људима писали у рубрици ЉУДИ И ДОГАЂАЈИ. Подсећамо колеге новинаре који прате систем одбране да је отворен Конкурс за новинарску награду „Иван Марковић” за 2022. годину.

 
САДРЖАЈ ОДБРАНЕ 367
 
НАСЛОВНА
 
Стр. 2
ИМПРЕСУМ И САДРЖАЈ
 
У ФОКУСУ
Стр. 3
Новембар – месец војних празника
ЗА ОНЕ КОЈИ ЗНАЈУ КО СУ
 
Стр. 4
Активности Министарства одбране и Војске Србије током новембра
НЕЗАВИСНОСТ И СЛОБОДАРСКИ ДУХ СРБИЈЕ СУ ИЗНАД СВЕГА
 
ИНТЕРВЈУ
Стр. 8
Министар одбране Милош Вучевић
ВОЈСКА СРБИЈЕ ГАРАНТ СЛОБОДЕ И НЕУТРАЛНОСТИ
 
СТАЈНА ТАЧКА
Стр. 13
Осврт на здружену вежбу „Маневри 2022”
ОДЛУЧНОСТ И СПОСОБНОСТ ВОЈСКЕ
 
СИСТЕМ
Стр. 20
Шест деценија 250. ракетне бригаде за ПВД
СНАЖНИЈИ НЕГО ИКАДА ПРЕ
 
Стр. 25
Уз Дан 98. ваздухопловне бригаде
ИЗАЗОВ – ЗА КОРАК ВИШЕ
 
Стр. 29
Дан 204. ваздухопловне бригаде РВ и ПВО
СНАГА СРПСКОГ РАТНОГ ВАЗДУХОПЛОВСТВА
 
Стр. 34
Дан Центра за мировне операције и две деценије обновљеног учешћа Војске
Србије у мултинационалним операцијама
ДЕЦЕНИЈЕ ЧУВАЊА МИРА
 
Стр. 38
О беспосадним летелицама и дроновима у Војнотехничком институту
НАЈСКУПЉЕ ЈЕ ЗНАЊЕ
 
АРСЕНАЛ
Стр. 46
Сајам наоружања у Џакарти
СВЕ ВЕЋЕ ПОТРЕБЕ ТРЖИШТА
 
ГЛОБАЛНО – ИНТЕРВЈУ
Стр. 52
Генерал-мајор Лиз Бургон, Команда за људске ресурсе Оружаних снага Канаде
СНАГА РАЗЛИЧИТОСТИ
 
ПОВОДИ
Стр. 56
Седам деценија Горске службе спасавања Србије
НЕПРЕКИДНО СПРЕМНИ
 
КУЛТУРА
Стр. 60
Вера Пешић, од архива до филмског платна
АНАТОМИЈА ЖИВОТА
 
ИСТОРИЈА
Стр. 64
Генерал Двајт Дејвид Ајзенхауер
ДРЖАВНИК У УНИФОРМИ
 
СПОРТ
Стр. 71
Пуковник Милан Кончар
ЗОВ ПЛАНИНЕ
 
ПРАВНИК
Стр. 74
Легитимност војног циља у међународним оружаним сукобима
ПРАВО НА РАТ И ПРАВО У РАТУ
 
ЉУДИ И ДОГАЂАЈИ
Стр. 78
Сарадња Медија центра „Одбрана” и Народног музеја
КОСТА ХАКМАН – ПРИЗОРИ СВАКОДНЕВИЦЕ
 
Изложба у Италији
ИТАЛИЈАНСКА КРАЉЕВСКА МОРНАРИЦА ЗА СРПСКУ ВОЈСКУ 1915–1916.
 
Један од нас – Драган Петрушић
ЖИВОТ ПОСВЕЋЕН НОВИНАРСТВУ
 
ОГЛАСИ
Стр. 79
KОНКУРС ЗА НОВИНАРСКУ НАГРАДУ „ИВАН МАРКОВИЋ” ЗА 2022. ГОДИНУ
 
Сервисне информације, конкурси