Министарство одбране Републике Србије
 
01.12.2022.

Састанак министара одбране чланица и посматрача Америчко-јадранске повеље



Помоћник министра за политику одбране Предраг Бандић предводио је делегацију Министарства одбране Републике Србије на састанку министара одбране чланица и посматрача Америчко-јадранске повеље (А5), који је одржан у Црној Гори.

Састанак министара одбране А5, којим је председавало Министарства одбране Црне Горе, био је посвећен разматрању савремених безбедносних изазова у глобалном окружењу, са посебним фокусом на регионалну сарадњу.
 
Током скупа предочено је да Србија, као војно неутрална држава, остаје опредељена за развој регионалне сарадње у циљу заједничког доприноса очувању мира и стабилности у региону, као и за решавање отворених питања путем дијалога. Као посебно значајан сегмент сарадње Србије и НАТО истакнут је дијалог о ситуацији на Косову и Метохији, а пренета су и очекивања да ће међународне снаге КФОР задржати статусно неутрално и непристрасно постављање, као и проактивно деловање у циљу спречавања било каквог нарушавања безбедносне ситуације на терену.
 
Такође, на састанку су пренети забринутост и дубоко жаљење због дешавања у Украјини, као и спремност Србије да угроженом становништву пружи хуманитарну помоћ.

Чланице А5 усвојиле су Заједничку изјаву министара одбране, као и документ "Концепт ревитализације А-5", којим су створени предуслови за редовну евалуацију и оцену квалитета планираних заједничких активности.

На састанцима Америчко-јадранске повеље (А5), чије су чланице Сједињене Америчке Државе, Албанија, Босна и Херцеговина, Хрватска, Северна Македонија и Црна Гора, Србија учествује од децембра 2008. године, као посматрач.
photoФОТОГАЛЕРИЈА