Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
01.12.2022.

Sastanak ministara odbrane članica i posmatrača Američko-jadranske povelje



Pomoćnik ministra za politiku odbrane Predrag Bandić predvodio je delegaciju Ministarstva odbrane Republike Srbije na sastanku ministara odbrane članica i posmatrača Američko-jadranske povelje (A5), koji je održan u Crnoj Gori.

Sastanak ministara odbrane A5, kojim je predsedavalo Ministarstva odbrane Crne Gore, bio je posvećen razmatranju savremenih bezbednosnih izazova u globalnom okruženju, sa posebnim fokusom na regionalnu saradnju.
 
Tokom skupa predočeno je da Srbija, kao vojno neutralna država, ostaje opredeljena za razvoj regionalne saradnje u cilju zajedničkog doprinosa očuvanju mira i stabilnosti u regionu, kao i za rešavanje otvorenih pitanja putem dijaloga. Kao posebno značajan segment saradnje Srbije i NATO istaknut je dijalog o situaciji na Kosovu i Metohiji, a preneta su i očekivanja da će međunarodne snage KFOR zadržati statusno neutralno i nepristrasno postavljanje, kao i proaktivno delovanje u cilju sprečavanja bilo kakvog narušavanja bezbednosne situacije na terenu.
 
Takođe, na sastanku su preneti zabrinutost i duboko žaljenje zbog dešavanja u Ukrajini, kao i spremnost Srbije da ugroženom stanovništvu pruži humanitarnu pomoć.

Članice A5 usvojile su Zajedničku izjavu ministara odbrane, kao i dokument "Koncept revitalizacije A-5", kojim su stvoreni preduslovi za redovnu evaluaciju i ocenu kvaliteta planiranih zajedničkih aktivnosti.

Na sastancima Američko-jadranske povelje (A5), čije su članice Sjedinjene Američke Države, Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Severna Makedonija i Crna Gora, Srbija učestvuje od decembra 2008. godine, kao posmatrač.
photoFOTOGALERIJA