Министарство одбране Републике Србије
 
01.12.2022.

Министар Вучевић на састанку Грац формата



Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић учествовао је данас на годишњем састанку министара Грац формата у Кремсу у Аустрији који је организован у оквиру дводневног састанка министара одбране Централноевропске одбрамбене сарадње и држава Западног Балкана. Поред министра Вучевића на састанку су учествовали министри одбране Аустрије, Албаније, Босне и Херцеговине, Северне Македоније и Црне Горе.

После састанка министар Вучевић изјавио је да је делегација Министарства одбране и данас принципијелно и дипломатски заступала позиције Републике Србије не одступајући ни за милиметар од државних и националних интереса.

- Сумирало се све оно што је урађено између две годишње конференције, заједнички план активности који је реализован у ни мало једноставним околностима. Између две годишње министарске конференције дошло је до, готово, светског рата и ситуација је далеко компликованија. Презентовали смо оно што је Република Србија, Министарство одбране урадило и што ради заједно са свим партнерима на различитим пољима и, рекао бих, да смо добро оцењени као искрени партнер који је показао одговорност по свим питањима – рекао је Вучевић.

Министар одбране је подвукао да је српска делегација и данас чврсто бранила позиције наше државе по свим најосетљивијим питањима.

- Нисмо одступили ни за милиметар, а нисмо никога увредили. На миран, принципијелан, дипломатски начин смо бранили, чували и представили наше државне и националне интересе. Наравно, спремни да наставимо да сарађујемо са свим земљама у Грац формату и у наредном периоду – истакао је министар Вучевић.

Он је подсетио да је данашњи дан у Кремсу био прилика и за важне сусрете са министрима одбране Аустрије и Словеније и додао да ће сутра имати прилику да разговара и са мађарским колегом.

- Верујем да ће држава Србија бити добар партнер свима, али и да ће сви поштовати и признавати Србију – закључио је Вучевић.

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић данас и сутра борави у Аустрији на позив савезне министарке одбране Клаудије Танер и учествује на састанку министара одбране Централноевропске одбрамбене сарадње и земаља Западног Балкана у Кремсу.  

Чланице Централноевропске одбрамбене сарадње - ЦЕДЦ су: Аустрија, Хрватска, Чешка, Мађарска, Словачка и Словенија, док Пољска има статус посматрача.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
01.12.2022
mp4 (56,37 MB)
Конференција
01.12.2022
mp4 (170,05 MB)
Изјава министра Вучевићa