Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
01.12.2022.

Ministar Vučević na sastanku Grac formata



Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević učestvovao je danas na godišnjem sastanku ministara Grac formata u Kremsu u Austriji koji je organizovan u okviru dvodnevnog sastanka ministara odbrane Centralnoevropske odbrambene saradnje i država Zapadnog Balkana. Pored ministra Vučevića na sastanku su učestvovali ministri odbrane Austrije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Crne Gore.

Posle sastanka ministar Vučević izjavio je da je delegacija Ministarstva odbrane i danas principijelno i diplomatski zastupala pozicije Republike Srbije ne odstupajući ni za milimetar od državnih i nacionalnih interesa.

- Sumiralo se sve ono što je urađeno između dve godišnje konferencije, zajednički plan aktivnosti koji je realizovan u ni malo jednostavnim okolnostima. Između dve godišnje ministarske konferencije došlo je do, gotovo, svetskog rata i situacija je daleko komplikovanija. Prezentovali smo ono što je Republika Srbija, Ministarstvo odbrane uradilo i što radi zajedno sa svim partnerima na različitim poljima i, rekao bih, da smo dobro ocenjeni kao iskreni partner koji je pokazao odgovornost po svim  pitanjima – rekao je Vučević.

Ministar odbrane je podvukao da je srpska delegacija i danas čvrsto branila pozicije naše države po svim najosetljivijim pitanjima.

- Nismo odstupili ni za milimetar, a nismo nikoga uvredili. Na miran, principijelan, diplomatski način smo branili, čuvali i predstavili naše državne i nacionalne interese. Naravno, spremni da nastavimo da sarađujemo sa svim zemljama u Grac formatu i u narednom periodu – istakao je ministar Vučević.

On je podsetio da je današnji dan u Kremsu bio prilika i za važne susrete sa ministrima odbrane Austrije i Slovenije i dodao da će sutra imati priliku da razgovara i sa mađarskim kolegom.

- Verujem da će država Srbija biti dobar partner svima, ali i da će svi poštovati i priznavati Srbiju – zaključio je Vučević.

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević danas i sutra boravi u Austriji na poziv savezne ministarke odbrane Klaudije Taner i učestvuje na sastanku ministara odbrane Centralnoevropske odbrambene saradnje i zemalja Zapadnog Balkana u Kremsu.  

Članice Centralnoevropske odbrambene saradnje - CEDC su: Austrija, Hrvatska, Češka, Mađarska, Slovačka i Slovenija, dok Poljska ima status posmatrača.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
01.12.2022
mp4 (56,37 MB)
Konferencija
01.12.2022
mp4 (170,05 MB)
Izjava ministra Vučevića