Министарство одбране Републике Србије
 
16.11.2022.

Штабни разговори делегација Министарстава одбране Србије и Немачке



Делегација Сектора за политику одбране Министарства одбране Републике Србије, коју је предводио помоћник министра за политику одбране Предраг Бандић, боравила је у посети Берлину поводом 13. Штабних разговора, а на позив Министарства одбране Савезне Републике Немачке.

Током сусрета размењени су ставови о политичко-безбедносној ситуацији у региону Западног Балкана и шире, сарадњи у области одбране, као и могућности за допринос немачке стране развоју оперативних способности Војске Србије.

Указујући на постојеће разлике у поимању безбедносних изазова у региону Западног Балкана и аргументујући позицију Републике Србије, у разговору са замеником директора Сектора Политика др Рудигером Хутом, Бандић је истакао да је тренд билатералне сарадње између Републике Србије и Савезне Републике Немачке позитиван, и у том смислу развијен је интезиван дијалог на високом нивоу, који доприноси њеном додатном јачању.

Он је истакао да је пуноправно чланство у Европској унији приоритет спољне политике и стратешко опредељење Србије, које Министарство одбране операционализује и подржава кроз видљив допринос мисијама и операцијама под окриљем ЗБОП ЕУ. Посебно је наглашена  заинтересованост за учешће војно-медицинских снага Србије у пројекту PESKO. Такође, нагласио је и опредељење Србије да, у сарадњи са другим државама и међународним организацијама, доприноси јачању сопствене, регионалне и глобалне безбедности.

Немачка страна је оценила сарадњу у области одбране са Републиком Србијом као интензивну, као и да је опредељена за њено квантитативно и квалитативно унапређење. Истакнут је и значај реализације Штабих разговора и сусрета на високом нивоу за дефинисање стратешких смерница и унапређење сарадње у области одбране, у обостраном интересу.