Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
16.11.2022.

Štabni razgovori delegacija Ministarstava odbrane Srbije i Nemačke



Delegacija Sektora za politiku odbrane Ministarstva odbrane Republike Srbije, koju je predvodio pomoćnik ministra za politiku odbrane Predrag Bandić, boravila je u poseti Berlinu povodom 13. Štabnih razgovora, a na poziv Ministarstva odbrane Savezne Republike Nemačke.

Tokom susreta razmenjeni su stavovi o političko-bezbednosnoj situaciji u regionu Zapadnog Balkana i šire, saradnji u oblasti odbrane, kao i mogućnosti za doprinos nemačke strane razvoju operativnih sposobnosti Vojske Srbije.

Ukazujući na postojeće razlike u poimanju bezbednosnih izazova u regionu Zapadnog Balkana i argumentujući poziciju Republike Srbije, u razgovoru sa zamenikom direktora Sektora Politika dr Rudigerom Hutom, Bandić je istakao da je trend bilateralne saradnje između Republike Srbije i Savezne Republike Nemačke pozitivan, i u tom smislu razvijen je intezivan dijalog na visokom nivou, koji doprinosi njenom dodatnom jačanju.

On je istakao da je punopravno članstvo u Evropskoj uniji prioritet spoljne politike i strateško opredeljenje Srbije, koje Ministarstvo odbrane operacionalizuje i podržava kroz vidljiv doprinos misijama i operacijama pod okriljem ZBOP EU. Posebno je naglašena  zainteresovanost za učešće vojno-medicinskih snaga Srbije u projektu PESCO. Takođe, naglasio je i opredeljenje Srbije da, u saradnji sa drugim državama i međunarodnim organizacijama, doprinosi jačanju sopstvene, regionalne i globalne bezbednosti.

Nemačka strana je ocenila saradnju u oblasti odbrane sa Republikom Srbijom kao intenzivnu, kao i da je opredeljena za njeno kvantitativno i kvalitativno unapređenje. Istaknut je i značaj realizacije Štabih razgovora i susreta na visokom nivou za definisanje strateških smernica i unapređenje saradnje u oblasti odbrane, u obostranom interesu.