Министарство одбране Републике Србије
 
10.11.2022.

Помоћник министра Бандић на састанку иницијативе Централноевропске одбрамбене сарадње у проширеном формату



Помоћник министра за политику одбране Предраг Бандић учествовао је на састанку чланица иницијативе Централноевропске одбрамбене сарадње (CEDC) и представника Западног Балкана, који је одржан у Републици Аустрији.

Помоћник Бандић је током састанка указао на чињеницу да је Република Србија кредибилан и значајан контрибутор Заједничкој безбедносној и одбрамбеној политици Европске уније. Правећи осврт на актуелна дешавања на истоку Европе указао је на потребу поштовања неповредивости међународно признатих граница свих држава чланица Уједињених нација, као темељног принципа међународног јавног права, не правећи разлику у примени и поштовању тог принципа у зависности од државе.

Састанак, будући да окупља представнике Аустрије, Хрватске, Чешке Републике, Мађарске, Словачке, Словеније, Пољске, државе чланице Европске Уније, био је прилика за размену мишљења о актуелним политичким и безбедносним питањима и евроинтеграцијама Западног Балкана.

Састанак је био прилика и да државе „Грац формата” размене мишљења у вези регионалних пројеката, и осврну се на успешну реализацију првог циклуса Регионалног стратегијског лидерског курса, који је током 2022. године реализован у три модула у Аустрији, Северној Македонији и Србији.

На маргинама активности одржани су билатерални сусрети са представницима Аустрије и Мађарске.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА