Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
10.11.2022.

Pomoćnik ministra Bandić na sastanku inicijative Centralnoevropske odbrambene saradnje u proširenom formatu



Pomoćnik ministra za politiku odbrane Predrag Bandić učestvovao je na sastanku članica inicijative Centralnoevropske odbrambene saradnje (CEDC) i predstavnika Zapadnog Balkana, koji je održan u Republici Austriji.

Pomoćnik Bandić je tokom sastanka ukazao na činjenicu da je Republika Srbija kredibilan i značajan kontributor Zajedničkoj bezbednosnoj i odbrambenoj politici Evropske unije. Praveći osvrt na aktuelna dešavanja na istoku Evrope ukazao je na potrebu poštovanja nepovredivosti međunarodno priznatih granica svih država članica Ujedinjenih nacija, kao temeljnog principa međunarodnog javnog prava, ne praveći razliku u primeni i poštovanju tog principa u zavisnosti od države.

Sastanak, budući da okuplja predstavnike Austrije, Hrvatske, Češke Republike, Mađarske, Slovačke, Slovenije, Poljske, države članice Evropske Unije, bio je prilika za razmenu mišljenja o aktuelnim političkim i bezbednosnim pitanjima i evrointegracijama Zapadnog Balkana.

Sastanak je bio prilika i da države „Grac formata” razmene mišljenja u vezi regionalnih projekata, i osvrnu se na uspešnu realizaciju prvog ciklusa Regionalnog strategijskog liderskog kursa, koji je tokom 2022. godine realizovan u tri modula u Austriji, Severnoj Makedoniji i Srbiji.

Na marginama aktivnosti održani su bilateralni susreti sa predstavnicima Austrije i Mađarske.
 
photoFOTOGALERIJA