Министарство одбране Републике Србије
 
02.11.2022.

Министар Вучевић: Војска ће елиминисати дронове који неовлашћено уђу у ваздушни простор Србије



Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић, гостујући данас у Јутарњем дневнику РТС-а, истакао је да ће на основу наредбе председника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића све беспилотне летелице које се неовлашћено нађу у ваздушном простору Србије бити уништене или стављене под нашу контролу. Вучевић је нагласио да војска има способности, људског и техничко-технолошког потенцијала да то спроведе.

Министар Вучевић рекао је да неовлашћених улазака дронова није било само на подручју Рашког округа већ да је Војска Србије уочила и одређене беспилотне летелице и у правцу кретања преко Топличког и Нишавског округа.

- Не само јуче, претходна три дана наша Војска уочава одређене објекте, беспилотне летелице које се крећу на линији административног раздвајања централне Србије, односно, Копненој зони безбедности и територије Аутономне покрајине Косова и Метохије, и чак са повременим улазима на територију централне Србије, односно покушајима да се врши очигледно осматрање положаја јединица Војске Србије и одређених војних објеката и војних касарни. Није то само питање уласка у Рашки округ, Војска Србије има сазнања, односно, уочила је одређене објекте и у правцу кретања преко Топличког и Нишавског округа и спрам тога и имајући у виду и искуства на украјинском фронту, у контексту спорог административног доношења одлука и консеквенци у том пролонгирању или кашњењу, председник Републике као врховни командант је издао Војсци Србије наредбу да сваки такав објекат буде уклоњен, односно, да буде елиминисан – рекао је Вучевић и подвукао да ћемо апсолутно штитити небо које је под контролом Војске Србије у складу са Резолуцијом 1244 и Кумановским споразумом.

Он се, такође, осврнуо и на информацију која се појавила у медијима да је ловачка авијација патролирала због уочених дронова.

- Наши ловци „мигови 29“ нису патролирали због дронова. Имамо сасвим друге процедуре и поступке како се поступа у тим ситуацијама, али су вршили, као што је и премијерка рекла, редовно полицијско патролирање, контролу нашег неба, а Војска може и са авионским митраљезима и топовима, хеликоптерима, а и неким другим техничко-технолошким средствима напредније генерације да одговори на ове изазове. Не могу да вам кажем чији су то дронови, али могу да вам кажем да неспорно долазе са територије покрајине Косово и Метохија – истакао је министар Вучевић.
photoФОТОГАЛЕРИЈА