Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
02.11.2022.

Ministar Vučević: Vojska će eliminisati dronove koji neovlašćeno uđu u vazdušni prostor Srbije



Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, gostujući danas u Jutarnjem dnevniku RTS-a, istakao je da će na osnovu naredbe predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića sve bespilotne letelice koje se neovlašćeno nađu u vazdušnom prostoru Srbije biti uništene ili stavljene pod našu kontrolu. Vučević je naglasio da vojska ima sposobnosti, ljudskog i tehničko-tehnološkog potencijala da to sprovede.

Ministar Vučević rekao je da neovlašćenih ulazaka dronova nije bilo samo na području Raškog okruga već da je Vojska Srbije uočila i određene bespilotne letelice i u pravcu kretanja preko Topličkog i Nišavskog okruga.

- Ne samo juče, prethodna tri dana naša Vojska uočava određene objekte, bespilotne letelice koje se kreću na liniji administrativnog razdvajanja centralne Srbije, odnosno, Kopnenoj zoni bezbednosti i teritorije Autonomne pokrajine Kosova i Metohije, i čak sa povremenim ulazima na teritoriju centralne Srbije, odnosno pokušajima da se vrši očigledno osmatranje položaja jedinica Vojske Srbije i određenih vojnih objekata i vojnih kasarni. Nije to samo pitanje ulaska u Raški okrug, Vojska Srbije ima saznanja, odnosno, uočila je određene objekte i u pravcu kretanja preko Topličkog i Nišavskog okruga i spram toga i imajući u vidu i iskustva na ukrajinskom frontu, u kontekstu sporog administrativnog donošenja odluka i konsekvenci u tom prolongiranju ili kašnjenju, predsednik Republike kao vrhovni komandant je izdao Vojsci Srbije naredbu da svaki takav objekat bude uklonjen, odnosno, da bude eliminisan – rekao je Vučević i podvukao da ćemo apsolutno štititi nebo koje je pod kontrolom Vojske Srbije u skladu sa Rezolucijom 1244 i Kumanovskim sporazumom.

On se, takođe, osvrnuo i na informaciju koja se pojavila u medijima da je lovačka avijacija patrolirala zbog uočenih dronova.

- Naši lovci „migovi 29“ nisu patrolirali zbog dronova. Imamo sasvim druge procedure i postupke kako se postupa u tim situacijama, ali su vršili, kao što je i premijerka rekla, redovno policijsko patroliranje, kontrolu našeg neba, a Vojska može i sa avionskim mitraljezima i topovima, helikopterima, a i nekim drugim tehničko-tehnološkim sredstvima naprednije generacije da odgovori na ove izazove. Ne mogu da vam kažem čiji su to dronovi, ali mogu da vam kažem da nesporno dolaze sa teritorije pokrajine Kosovo i Metohija – istakao je ministar Vučević.
photoFOTOGALERIJA