Министарство одбране Републике Србије
 
19.10.2022.

Министар Стефановић: Председник Вучић највећа препрека независном и етнички чистом Косову и Метохији



Изјава потпредседника Владе и министра одбране др Небојше Стефановића:

„Седница Савета безбедности Уједињених нација посвећена стању на Косову и Метохији још једном је претворена у позорницу за најбруталније лажи на рачун Србије и председника Александра Вучића, захваљујући представници такозване владе у Приштини која је по обичају њених претходника тешко злоупотребила право да говори пред овим телом УН. Такозвана министарка спољних послова из Приштине Доника Гервала дошла је пред Савет безбедности УН да лаже, од почетка до краја свог обраћања, да просипа оптужбе против Србије и њеног председника које не могу да прођу ни у кафани, а камоли пред чланицама Савета безбедности.

Политичари из Приштине не знају за срамоту док месецима покушавају да трагедију у Украјини искористе за своје циљеве. Ко ће да поверује приштинској „министарки“ да председник Вучић и Србија припремају некакву војну агресију на Балкану? Знају ли они да не постоји ниједан лидер ни влада у Европи и свету са којима председник Вучић није у сталној комуникацији и да му сви већ годинама одају велико поштовање за политику мира и договарања у региону? То што Гервала, пред Саветом безбедности бесрамно лаже о некаквим агресивним плановима Србије, није увреда само за УН, него и за здрав разум.

Управо су њена такозвана влада и њен шеф Аљбин Курти једини на Балкану који представљају сталну безбедносну претњу. Они прогоне косовске Србе, они непрестано шаљу наоружане јединице да хапсе и прогањају невине људе, стално их застрашују и желе да их протерају да би довршили своју политику етничког чишћења. Гервала и њена такозвана влада толеришу непрестано скрнављење српских гробова, нападе на Србе и њихову имовину, прогањају сваког ко покуша да се врати својој кући на Косову и Метохији. Њена такозвана влада забрањује косовским Србима да гласају за своје политичке представнике, гуши слободу кретања и говора. Они су ти који су протерали 250 хиљада Срба из својих домова и као једину политику имају забрану њиховог повратка и протеривање свих који су још остали на Косову и Метохији.

Колико треба бити без образа да се са таквом историјом насиља и прогона дође пред Савет безбедности и просипати лажи да су жртве, а уствари су силеџије? Србија никоме не прети и то добро знају сви у Савету безбедности и сви у УН. Као што врло добро знају да је председник Вучић истински креатор мира и стабилног живота на Балкану за све његове народе, а нарочито за Србе и Албанце. Цео свет даје подршку тим његовим напорима и никакве лажи Куртија, Гервале и других то не могу да промене. Њихов је проблем што им не иде од руке да направе државу и што не могу да остваре сан о Косову и Метохији без иједног Србина, а највећа препрека за то им је Александар Вучић. Лажи које говоре пред Саветом безбедности су најбољи доказ њихове немоћи.“