Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
19.10.2022.

Ministar Stefanović: Predsednik Vučić najveća prepreka nezavisnom i etnički čistom Kosovu i Metohiji



Izjava potpredsednika Vlade i ministra odbrane dr Nebojše Stefanovića:

„Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija posvećena stanju na Kosovu i Metohiji još jednom je pretvorena u pozornicu za najbrutalnije laži na račun Srbije i predsednika Aleksandra Vučića, zahvaljujući predstavnici takozvane vlade u Prištini koja je po običaju njenih prethodnika teško zloupotrebila pravo da govori pred ovim telom UN. Takozvana ministarka spoljnih poslova iz Prištine Donika Gervala došla je pred Savet bezbednosti UN da laže, od početka do kraja svog obraćanja, da prosipa optužbe protiv Srbije i njenog predsednika koje ne mogu da prođu ni u kafani, a kamoli pred članicama Saveta bezbednosti.

Političari iz Prištine ne znaju za sramotu dok mesecima pokušavaju da tragediju u Ukrajini iskoriste za svoje ciljeve. Ko će da poveruje prištinskoj „ministarki“ da predsednik Vučić i Srbija pripremaju nekakvu vojnu agresiju na Balkanu? Znaju li oni da ne postoji nijedan lider ni vlada u Evropi i svetu sa kojima predsednik Vučić nije u stalnoj komunikaciji i da mu svi već godinama odaju veliko poštovanje za politiku mira i dogovaranja u regionu? To što Gervala, pred Savetom bezbednosti besramno laže o nekakvim agresivnim planovima Srbije, nije uvreda samo za UN, nego i za zdrav razum.

Upravo su njena takozvana vlada i njen šef Aljbin Kurti jedini na Balkanu koji predstavljaju stalnu bezbednosnu pretnju. Oni progone kosovske Srbe, oni neprestano šalju naoružane jedinice da hapse i proganjaju nevine ljude, stalno ih zastrašuju i žele da ih proteraju da bi dovršili svoju politiku etničkog čišćenja. Gervala i njena takozvana vlada tolerišu neprestano skrnavljenje srpskih grobova, napade na Srbe i njihovu imovinu, proganjaju svakog ko pokuša da se vrati svojoj kući na Kosovu i Metohiji. Njena takozvana vlada zabranjuje kosovskim Srbima da glasaju za svoje političke predstavnike, guši slobodu kretanja i govora. Oni su ti koji su proterali 250 hiljada Srba iz svojih domova i kao jedinu politiku imaju zabranu njihovog povratka i proterivanje svih koji su još ostali na Kosovu i Metohiji.

Koliko treba biti bez obraza da se sa takvom istorijom nasilja i progona dođe pred Savet bezbednosti i prosipati laži da su žrtve, a ustvari su siledžije? Srbija nikome ne preti i to dobro znaju svi u Savetu bezbednosti i svi u UN. Kao što vrlo dobro znaju da je predsednik Vučić istinski kreator mira i stabilnog života na Balkanu za sve njegove narode, a naročito za Srbe i Albance. Ceo svet daje podršku tim njegovim naporima i nikakve laži Kurtija, Gervale i drugih to ne mogu da promene. Njihov je problem što im ne ide od ruke da naprave državu i što ne mogu da ostvare san o Kosovu i Metohiji bez ijednog Srbina, a najveća prepreka za to im je Aleksandar Vučić. Laži koje govore pred Savetom bezbednosti su najbolji dokaz njihove nemoći.“