Министарство одбране Републике Србије
 
28.09.2022.

Заседање Форума за безбедносну сарадњу ОЕБС у Бечу



Помоћник министра одбране за људске ресурсе Катарина Томашевић  учествовала је као панелиста на Форуму за безбедносну сарадњу ОЕБС који је одржан данас у Бечу. Централна тема заседања била је посвећена имплементацији Агенде Жене, мир, безбедност, а специјални гост Форума била је министарка спољних послова Белгије Хађа Лабиб.

Помоћница министра одбране за људске ресурсе изнела је кључна искуства и резултате  Министарства одбране и Војске Србије у имплементацији Резолуције Савета безбедности УН 1325 Жене, мир, безбедност. Наглашена је важност израде заокруженог нормативног оквира који треба да обезбеди транспарентне и једнаке услове за жене и мушкарце приликом пријема у војну службу и за даље каријерно вођење. Наглашено је и постојање специјализованих организацијских јединица и механизама као што су саветници за родна питања и “особе од поверења“.

Изнети статистички подаци показују да је имплементација Агенде Жене, мир, безбедност у МО и ВС значајно одмакла и да се по проценту учешћа жена у војним школама и мировним операцијама Република Србија налази у самом врху међу државама учесницама ОЕБС-а. Председавајући Форума за безбедносну сарадњу, белгијски амбасадор Дидие Дешасон, одао је признање постигнутим резултатима Србије у овој области.

У саставу делегације био је и генерал-мајор Бојан Зрнић,  војни представник у Сталној мисији Србије при ОЕБС-у и другим међународним организацијама у Бечу.
photoФОТОГАЛЕРИЈА