Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
28.09.2022.

Zasedanje Foruma za bezbednosnu saradnju OEBS u Beču



Pomoćnik ministra odbrane za ljudske resurse Katarina Tomašević  učestvovala je kao panelista na Forumu za bezbednosnu saradnju OEBS koji je održan danas u Beču. Centralna tema zasedanja bila je posvećena implementaciji Agende Žene, mir, bezbednost, a specijalni gost Foruma bila je ministarka spoljnih poslova Belgije Hađa Labib.

Pomoćnica ministra odbrane za ljudske resurse iznela je ključna iskustva i rezultate  Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u implementaciji Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1325 Žene, mir, bezbednost. Naglašena je važnost izrade zaokruženog normativnog okvira koji treba da obezbedi transparentne i jednake uslove za žene i muškarce prilikom prijema u vojnu službu i za dalje karijerno vođenje. Naglašeno je i postojanje specijalizovanih organizacijskih jedinica i mehanizama kao što su savetnici za rodna pitanja i “osobe od poverenja“.

Izneti statistički podaci pokazuju da je implementacija Agende Žene, mir, bezbednost u MO i VS značajno odmakla i da se po procentu učešća žena u vojnim školama i mirovnim operacijama Republika Srbija nalazi u samom vrhu među državama učesnicama OEBS-a. Predsedavajući Foruma za bezbednosnu saradnju, belgijski ambasador Didie Dešason, odao je priznanje postignutim rezultatima Srbije u ovoj oblasti.

U sastavu delegacije bio je i general-major Bojan Zrnić,  vojni predstavnik u Stalnoj misiji Srbije pri OEBS-u i drugim međunarodnim organizacijama u Beču.
photoFOTOGALERIJA