Министарство одбране Републике Србије
 
22.09.2022.

Министар Стефановић: Председник Вучић у УН достојно одбранио интересе Србије и принципе међународног права



Изјава потпредседника Владе и министра одбране др Небојше Стефановића:

„Председник Вучић је пред Генералном скупштином УН још једном убедљиво, државнички и аргументовано одбранио највише државне и националне интересе Србије. Његово обраћање светским лидерима остаће упамћено као ретко прецизна и отворена анализа највећих проблема који потресају свет, а нарочито као снажно подсећање на значај поштовања основних принципа УН као једини начин да се очува мир.

У том смислу, инсистирање председника Вучића да се суверенитет и територијални интегритет свих држава света морају поштовати, јако је одјекнуло у Светској организацији, зато што се тај принцип све више гази, а последице су катастрофалне. Србија се говором председника Вучића потврдила као важан и принципијелан заштитник међународног права, зато што је и сама била жртва његовог најгрубљег кршења.

Нико не може да оспори снагу аргумената које је председник Вучић изнео у име Србије и нико не може да порекне чињеницу да је нарушавање територијалног интегритета Србије, у случају нелегалне сецесије Косова и Метохије, глобални проблем, који захтева повратак поштовању темељних принципа на којима почива светска заједница.

Обраћање председника Вучића, у којем је непоколебљиво стао у заштиту тих принципа, нарочито сада има велику снагу, када се свет суочава са сукобима, кршењем међународног права и функционише на праву јачега. Србија може да буде поносна на свог председника јер је, бранећи принципе и право, и лидерима великих сила поручио да се морају вратити поштовању међународних принципа уколико заиста желе мир и стабилност у свету.

Наш највећи државни и национални интерес, а то је свакако Косово и Метохија, још једном је пред Генералном скупштином УН имао свог највећег заштитника, а његове поруке поново су увериле свет да је Србија одлучна да брани свој интегритет, истовремено чувајући мир и прихватајући дужност главног фактора стабилности у региону Балкана.“