Министарство одбране Републике Србије
 
01.09.2022.

У новом броју „ОДБРАНЕ”



Након прегледа најважнијих активности челних људи Министарства одбране и Војске Србије, Вашој пажњи препоручујемо ИНТЕРВЈУ с пуковником Бранком С. Мишићем, начелником Високих студија безбедности и одбране (ВСБО). Наш саговорник говори о тој организационој целини Школе националне одбране „Војвода Радомир Путник”, Универзитета одбране, која је четврти и највиши ниво каријерног усавршавања официра, високих службеника министарстава и агенција Владе и Народне скупштине Републике Србије, те полазника тог ранга из других земаља.
 
СТАЈНА ТАЧКА посвећена је данас актуелној теми сајбер безбедности. У историји ратовања један од најбитнијих циљева је постићи максималан ефекат уз најмање губитке, а сајбер свет баш то омогућује, чувајући живу силу и материјалне ресурсе.
 
Рубрика СИСТЕМ обилује многобројним садржајима са обуке, информацијама и атрактивним фотографијама са стрелишта и полигона, где војска непрекидно надограђује своје способности. Доносимо текст о јубиларних девет деценија службе АБХО, о 107 година Речне флотиле и рода речних јединица, а на пригодан начин смо обележили и предстојећи Дан интендантске службе. У оквиру цивилно-војне сарадње наставили смо да пратимо рад припадника Копнене војске који су се и током лета ангажовали на пружању помоћи становништву. Овог пута смо припаднике инжињеријског батаљона Треће бригаде КоВ затекли при обављању другачијих, специфичних послова – постављања тешког механизованог моста, како би се сачувале археолошке ископине на брду Хисар крај Прокупља, што је до сада незабележено искуство у српској археологији.
 
АРСЕНАЛ смо посветили употреби дронова у савременим оружаним сукобима, а у рубрици ГЛОБАЛНО доносимо текст о политичком наслеђу бившег премијера Јапана Шинзу Абеа (1954–2022). Био је премијера са најдужим стажом у модерној јапанској историји , који је ту земљу водио кроз бурне геополитичке промене. Његова најзначајнија политичка заоставштина јесте концепт Индо-Пацифика, а након његове посете Србији 2018. године Јапан није гласао за пријем такозване Републике Косово у УНЕСКО.

Рубрику ПОВОДИ овога пута посвећујемо недавно преминулом генерал-мајору Божидару Делићу (1956–2022), а читаоцима „Одбране” доносимо извод из његових сведочења за едицију „Ратник” о бици за Паштрик 1999. године.
 
Поводом Дана Војног музеја, и 144. године од његовог оснивања, у КУЛТУРИ доносимо текст о недавно отвореној изложби „Пиштољи и револвери на сједињени метак” из Збирке фабричког наоружања до 1918. године.

ТРАДИЦИЈЕ су посвећене јунаку балканских ратова – генералу Божидару Јанковићу, команданту славне српске Треће армије, која је у ратовима вођеним за ослобођење Србије од османлијске власти 1912. и 1913. године ослободила Косово и Метохију.

На размере, губитке и последице операције „Олуја” подсетили смо у рубрици ИСТОРИЈА.

Тридесетој годишњици операције „Коридор-92” – посвећен је и СПЕЦИЈАЛНИ ПРИЛОГ. Била је то војна операција српских снага у БиХ којом је створена Република Српска. Према ангажованим снагама, времену трајања, интензитету борби и резултатима који су постигнути, она спада у највеће војне операције које су вођене на простору Југославије деведесетих година прошлога века. Укупни губици свих српских снага ангажованих у операцији „Коридор-92” били су велики – 413 погинулих и 1.505 рањених.

Много је разлога да на време обезбедите свој примерак септембарског издања „Одбране”.
 
САДРЖАЈ ОДБРАНЕ 364
 
НАСЛОВНА
 
Стр. 2
ИМПРЕСУМ И САДРЖАЈ
 
УВОДНИК
Стр. 3
Армијски генерал Војислав Томић
ЧИТАЊЕ ТРАГОВА
 
У ФОКУСУ
Стр. 4
Активности Министарства одбране и Војске Србије током августа
СНАГА, ЈЕДИНСТВО И МУДРОСТ
 
ИНТЕРВЈУ
Стр. 10
Пуковник Бранко С. Мишић, начелник Високих студија безбедности и одбране
ЛИДЕРИ У СИСТЕМУ НАЦИОНАЛНЕ БЕЗБЕДНОСТИ
 
СТАЈНА ТАЧКА
Стр. 14
Сајбер безбедност
СКОКОВИТ ПОРАСТ ПРЕТЊИ
 
СИСТЕМ
Стр. 20
107 година Речне флотиле и рода речних јединица
ВРЕМЕ МОДЕРНИЗАЦИЈЕ
 
Стр. 25
Девет деценија службе АБХО
УСПЕШНИ ОДГОВОРИ НА ИЗАЗОВЕ ВРЕМЕНА
 
Стр. 30
Уочи Дана интендантске службе
НЕПРЕКИДНА БРИГА О СВАКОДНЕВИЦИ
 
Стр. 34
Цивилно-војна сарадња инжињеријског батаљона Треће бригаде КоВ
МОСТ НА ХИСАРУ
 
СИСТЕМ – СПЕЦИЈАЛ – ОБУКА
Стр. 38
УПРКОС АВГУСТОВСКОЈ ВРЕЛИНИ
 
 
АРСЕНАЛ
Стр. 42
Употреба дронова у савременим оружаним сукобима
ПРЕВЛАСТ У ВАЗДУШНОМ ПРОСТОРУ
 
ГЛОБАЛНО – ПОРТРЕТ
Стр. 46
Шинзо Абе (1954–2022)
ПОЛИТИЧКО НАСЛЕЂЕ
 
ПОВОДИ
Стр. 48
Генерал-мајор Божидар Делић (1956–2022)
ОНAJ КОJИ ЈЕ БИО ТУ - НА БРАНИКУ СРБИЈЕ
 
КУЛТУРА
Стр. 52
Изложба поводом Дана Војног музеја
ПРОЗОР У СВЕТ РЕТКИХ ПРИМАРАКА
 
ТРАДИЦИЈЕ
Стр. 54
Култура сећања
ЈУНАК БАЛКАНСКИХ РАТОВА
 
ИСТОРИЈА
Стр. 56
Операција „Олуја”
РАЗМЕРЕ, ГУБИЦИ И ПОСЉЕДИЦЕ
 
ОГЛАСИ
Стр. 62
Сервисне информације, конкурси
 
К-3
Сервисне информације, конкурси
 
СПЕЦИЈАЛНИ ПРИЛОГ – 221
Тридесет година од операције „Коридор-92“
ПУТ СПАСА