Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
01.09.2022.

U novom broju ODBRANE



Nakon pregleda najvažnijih aktivnosti čelnih ljudi Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Vašoj pažnji preporučujemo INTERVJU s pukovnikom Brankom S. Mišićem, načelnikom Visokih studija bezbednosti i odbrane (VSBO). Naš sagovornik govori o toj organizacionoj celini Škole nacionalne odbrane „Vojvoda Radomir Putnik”, Univerziteta odbrane, koja je četvrti i najviši nivo karijernog usavršavanja oficira, visokih službenika ministarstava i agencija Vlade i Narodne skupštine Republike Srbije, te polaznika tog ranga iz drugih zemalja.
 
STAJNA TAČKA posvećena je danas aktuelnoj temi sajber bezbednosti. U istoriji ratovanja jedan od najbitnijih ciljeva je postići maksimalan efekat uz najmanje gubitke, a sajber svet baš to omogućuje, čuvajući živu silu i materijalne resurse.
 
Rubrika SISTEM obiluje mnogobrojnim sadržajima sa obuke, informacijama i atraktivnim fotografijama sa strelišta i poligona, gde vojska neprekidno nadograđuje svoje sposobnosti. Donosimo tekst o jubilarnih devet decenija službe ABHO, o 107 godina Rečne flotile i roda rečnih jedinica, a na prigodan način smo obeležili i predstojeći Dan intendantske službe. U okviru civilno-vojne saradnje nastavili smo da pratimo rad pripadnika Kopnene vojske koji su se i tokom leta angažovali na pružanju pomoći stanovništvu. Ovog puta smo pripadnike inžinjerijskog bataljona Treće brigade KoV zatekli pri obavljanju drugačijih, specifičnih poslova – postavljanja teškog mehanizovanog mosta, kako bi se sačuvale arheološke iskopine na brdu Hisar kraj Prokuplja, što je do sada nezabeleženo iskustvo u srpskoj arheologiji.
 
ARSENAL smo posvetili upotrebi dronova u savremenim oružanim sukobima, a u rubrici GLOBALNO donosimo tekst o političkom nasleđu bivšeg premijera Japana Šinzu Abea (1954–2022). Bio je premijera sa najdužim stažom u modernoj japanskoj istoriji , koji je tu zemlju vodio kroz burne geopolitičke promene. Njegova najznačajnija politička zaostavština jeste koncept Indo-Pacifika, a nakon njegove posete Srbiji 2018. godine Japan nije glasao za prijem takozvane Republike Kosovo u UNESKO.

Rubriku POVODI ovoga puta posvećujemo nedavno preminulom general-majoru Božidaru Deliću (1956–2022), a čitaocima „Odbrane” donosimo izvod iz njegovih svedočenja za ediciju „Ratnik” o bici za Paštrik 1999. godine.
 
Povodom Dana Vojnog muzeja, i 144. godine od njegovog osnivanja, u KULTURI donosimo tekst o nedavno otvorenoj izložbi „Pištolji i revolveri na sjedinjeni metak” iz Zbirke fabričkog naoružanja do 1918. godine.

TRADICIJE su posvećene junaku balkanskih ratova – generalu Božidaru Jankoviću, komandantu slavne srpske Treće armije, koja je u ratovima vođenim za oslobođenje Srbije od osmanlijske vlasti 1912. i 1913. godine oslobodila Kosovo i Metohiju.

Na razmere, gubitke i posledice operacije „Oluja” podsetili smo u rubrici ISTORIJA.

Tridesetoj godišnjici operacije „Koridor-92” – posvećen je i SPECIJALNI PRILOG. Bila je to vojna operacija srpskih snaga u BiH kojom je stvorena Republika Srpska. Prema angažovanim snagama, vremenu trajanja, intenzitetu borbi i rezultatima koji su postignuti, ona spada u najveće vojne operacije koje su vođene na prostoru Jugoslavije devedesetih godina prošloga veka. Ukupni gubici svih srpskih snaga angažovanih u operaciji „Koridor-92” bili su veliki – 413 poginulih i 1.505 ranjenih.

Mnogo je razloga da na vreme obezbedite svoj primerak septembarskog izdanja „Odbrane”.
 
SADRŽAJ ODBRANE 364
 
NASLOVNA
 
Str. 2
IMPRESUM I SADRŽAJ
 
UVODNIK
Str. 3
Armijski general Vojislav Tomić
ČITANjE TRAGOVA
 
U FOKUSU
Str. 4
Aktivnosti Ministarstva odbrane i Vojske Srbije tokom avgusta
SNAGA, JEDINSTVO I MUDROST
 
INTERVJU
Str. 10
Pukovnik Branko S. Mišić, načelnik Visokih studija bezbednosti i odbrane
LIDERI U SISTEMU NACIONALNE BEZBEDNOSTI
 
STAJNA TAČKA
Str. 14
Sajber bezbednost
SKOKOVIT PORAST PRETNjI
 
SISTEM
Str. 20
107 godina Rečne flotile i roda rečnih jedinica
VREME MODERNIZACIJE
 
Str. 25
Devet decenija službe ABHO
USPEŠNI ODGOVORI NA IZAZOVE VREMENA
 
Str. 30
Uoči Dana intendantske službe
NEPREKIDNA BRIGA O SVAKODNEVICI
 
Str. 34
Civilno-vojna saradnja inžinjerijskog bataljona Treće brigade KoV
MOST NA HISARU
 
SISTEM – SPECIJAL – OBUKA
Str. 38
UPRKOS AVGUSTOVSKOJ VRELINI
 
 
ARSENAL
Str. 42
Upotreba dronova u savremenim oružanim sukobima
PREVLAST U VAZDUŠNOM PROSTORU
 
GLOBALNO – PORTRET
Str. 46
Šinzo Abe (1954–2022)
POLITIČKO NASLEĐE
 
POVODI
Str. 48
General-major Božidar Delić (1956–2022)
ONAJ KOJI JE BIO TU - NA BRANIKU SRBIJE
 
KULTURA
Str. 52
Izložba povodom Dana Vojnog muzeja
PROZOR U SVET RETKIH PRIMARAKA
 
TRADICIJE
Str. 54
Kultura sećanja
JUNAK BALKANSKIH RATOVA
 
ISTORIJA
Str. 56
Operacija „Oluja”
RAZMERE, GUBICI I POSLjEDICE
 
OGLASI
Str. 62
Servisne informacije, konkursi
 
K-3
Servisne informacije, konkursi
 
SPECIJALNI PRILOG – 221
Trideset godina od operacije „Koridor-92“
PUT SPASA