Министарство одбране Републике Србије
 
01.09.2022.

Министар Стефановић: Србија данас побеђује, она зна за тешкоће, али за њих тражи и налази решења



Изјaва потпредседника Владе и министра одбране др Небојше Стефановића:

„Србија је данас суочена са изазовима какве није имала у догледној прошлости. Готово да нема ниједног важног државног нити интереса наших грађана који није под притиском и под мањим или већим ризиком да не буде остварен. Неко ће, можда, рећи да памтимо слична времена и да смо се већ носили са овако великим проблемима, да се данашњица по томе не разликује од времена која су иза нас. Али, да ли је баш тако?

Јесмо се носили са великим проблемима, али разлика је у томе што данашња Србија предвођена председником Александром Вучићем, ниједним својим чином, одлуком или политиком није довела ове изазове на наша врата. Штавише руководство данашње Србије чини све да проблеме који нас могу снаћи и то не нашом кривицом на време предвиди и да донесе одлуке које ће нашу земљу сачувати од ризика којих је у данашњем свету напретек и њихов број расте из године у годину.

Наша борба против катастрофалних последица пандемије ковида19 само је један од примера, по њеном успеху били смо у самом европском и светском врху и не само на здравственом, већ и на економском плану. Србија је одолела турбуленцијама, одржала привреду стабилном и то, уз непрестан раст. По директним инвестицијама Србија је убедљиви рекордер у овом делу Европе. И док су и у најбогатијим земљама у Европи отпуштали раднике, Србија је запошљавала. И не само то Србија је инвестирала и градила се.

И данас када свет не личи на себе од пре само годину дана, Србија је стабилна и јака, одолева невиђеним поремећајима на тржишту енергената, хране и свих других роба. Није то ништа случајно, није нам пало с неба стабилно снабдевање струјом и гасом, нити је то што на бензинским пумпама и пред самопослугама нема редова и несташица само стицај околности. Све је то резултат огромног рада и одговорности према овој земљи коју персонификује председник Вучић и политика коју он води.

Да све буде још теже, у борби за очување нормалног, стабилног свакодневног живота сваког грађанина, без несташица и криза, Србија се суочава и са никад јачим притисцима у вези са Косовом и Метохијом, најважнијим националним и државним интересом. Покушаји Куртија да силом угрози опстанак Срба јачи су него икада у догледној прошлости. Даје све од себе да искористи турбуленције у Европи и свету и да у њиховој сенци оствари свој недосањани сан – Косово на којем нема Срба. Али и тај ударац на Србију и Србе је пропао, поново зато што је са супротне стране имао јаку Србију и одговорну и државничку политику председника Вучића.

И док Србија и Вучић бију тешке битке из дана у дан трају и напади и долазе ни мање, ни више него од истих оних људи који су ову земљу довели на ивицу банкрота и просјачког штапа и за чије време је такозвано Косово прогласило независност. Да су, којом несрећом, и данас ти њихови дани, Србија какву познајемо и волимо данас не би постојала. Она би се урушила под теретом њихове похлепе и капу би јој кројили разни који јој не желе добро. Била би слаба, незаштићена, сиромашна и без плана шта ће бити сутра, шта на зиму, а шта следеће године у ово време, била би баш онаква какву би је хтели сви они који јој не желе добро.   

Срећом далеко смо и неповратно отишли од такве Србије, зато што на њеном челу имамо човека који је одавно поставио јасну, иако најтежу могућу, једину исправну политику - Србија изнад свега. Нико и ништа не може да буде прече од Србије и сваког нашег грађанина. То је однос председника Вучића према Србији и зато је заједно са нашом земљом изложен невиђеним притисцима и изазовима.

Србија данас побеђује, она зна за тешкоће, али за њих тражи и налази решења. Самостална је, независна и доноси одлуке искључиво у интересу свог народа и таква ће и остати, зато што је предводи човек који јој жели само добро, не штедећи за тај циљ ниједан атом своје снаге. И Србија ће побеђивати и сутра, шта год о томе мислили они који је и изнутра нападају по правилу увек у тешким тренуцима, јер је себе ставила на прво место."